Nyheder1. september 2015

Første dansker i rummet: Her er 19 vilde og vanvittige facts

I morgen tidlig skrives der dansk rumhistorie, når Andreas Mogensen som den første dansker nogensinde begiver sig ud i rummet. SE og HØR har her samlet 19 vilde og vanvittige facts om den historiske tur

Den danske astronaut Andreas Mogensen

I morgen tidlig skrives der dansk rumhistorie, når Andreas Mogensen som den første dansker nogensinde begiver sig ud i rummet. SE og HØR har her samlet 19 vilde og vanvittige facts om den historiske tur.

Du kan se billeder af Andreas Mogensen og de andre astronauter i galleriet øverst i denne artikel.

1) Andreas Mogensen er den første dansker i rummet. Hans afsendelse finder sted fra en kasakhstansk platform, som ligger i byen Baikonur i Kasakhstan. Andreas Mogensens afsending fra platformen er nummer 500.

2) Navnet på danskerens rummission er IRISS, som er en kombination af det græske ord Iris (som er de græske guders sendebud) og den internationale rumstation ISS.

3) Hovedformålet med IRISS-missionen er at flyve et nyt Sojuz-fartøj til rumstationen og flyve hjem i et gammelt. Det skyldes, at rumfartøjer har en maksimal levetid, og da nogle af astronauterne skal blive på ISS i en længere periode, er det nødvendigt at bytte fartøj.

4) Der er dog flere andre formål med missionen. Blandt andet at gennemføre en række videnskabelige undersøgelser ombord på ISS.

5) Derudover har Andreas Mogensen sagt ja til at lægge krop til videnskaben. Det skal således undersøges, hvordan vægtløshed påvirker kroppen - i dette tilfælde Andreas Mogensens krop.

6) Rumstationen ISS kredser om Jorden i knapt 400 kilometers højde. Den flyver med svimlende 27.700 kilometer i timen, og hvert døgn fuldfører den 16 kredsløb om Jorden.

7) Sojuz-rumskibet, som Andreas Mogensen skal rejse med, er en gammel sovjetisk model fra 1960'erne. Rumskibet er naturligvis blevet opdateret siden, men designet er grundlæggende det samme.

8) Sojuz er en serie af flere sovjetisk/russiske rumfartøjer, og flere har en trist fortid med dødsulykker. Den første Sojuz-ulykke skete allerede under den første bemandede opsendelse i 1967. Her foldede faldskærmen sig ikke ordentligt ud under landing, og Sojuz-kapslen ramte derfor Jorden med alt for høj fart. Dét kostede kosmonauten Vladimir Komarov livet.

9) Fire år senere, 1971, omkom tre kosmonauter ombord på Sojuz 11. Ved et uheld åbnede en luftventil sig under frakoblingen fra rumstationen Saljut. Alt luften forsvandt ud i rummet, og besætningen blev kvalt ihjel.

10) Selve rumskibet Sojuz vejer syv ton og er placeret i toppen af raketten, der er 47 meter høj. Hele rumskibet inklusiv raketten vejer 305 ton.

11) Rumskibet består af tre moduler; den forreste del kaldes opsendelses- eller landingsmodulet, og det er her, at astronauterne sidder sammenkrøbet under landing og opsendelse. Modulet i midten kaldes beboelses- eller kredsløbsmodulet. Her opbevares maden, og her er der et lille toilet og køkken, hvor astronauterne kan lave mad. Det tredje og bagerste model er det såkaldte styremodul, og her er alle rumskibets instrumenter og raketmotorer placeret.

12) I dagene op til selve opsendelsen har der været en lang række (lidt spøjse) begivenheder for Andreas Mogensen. Tirsdag aften skal han sammen med sin familie se en russisk kultfilm med titlen 'Ørkenens hvide sol', som alle kosmonauter siden 1970 har set dagen før opsendelsen.

13) På selve dagen, onsdag, står Andreas Mogensen tidligt op. Formentligt omkring kl. 02:00 dansk tid. Efter morgenmaden er der en tradition for, at man skåler med sin hustru og repræsentanter for rumfartsorganisationer. Herefter holder man ét minuts stilhed for af ære ”afskedens time”.

14) Omkring kl. 04:00 dansk tid (klokken 08:00 i Bajkonur), omkring tre timer før opsendelse, når Andreas Mogensen og de andre astronauter frem i bus. Inden ankomsten er det fast tradition, at astronauterne stiger ud og tisser på bussens baghjul. Sådan gjorde Juri Gagarin nemlig, da han i 1961 blev den første mand i rummet. Det bringer efter sigende held at tisse på bussen inden opsendelse.

15) Omkring klokken 04:00 træder Andreas Mogensen som den første ind i rumskibet i den øverste del af raketten. Derefter følger kommandøren, den russiske kosmonaut Sergei Volkov. Til sidst klemmer kosmonauten Aidyn Aimbetov fra Kasakhstan sig ind i det trange skib.

16) Der fyres op for raketmotorerne, der indeholder næsten 300 tons brændstof (blanding af flydende ilt og petroleum med flere millioner hestekræfter) præcis klokken 06:37:43 dansk tid, og turen mod ISS går i gang. På et tidspunkt når den op på en tophastighed på 25.000 kilometer i timen (eller næsten syv kilometer – i sekundet!).

17) I de næste 51 timer vil rumskibet foretage 33-34 krebsløb om Jorden, før det forventes, at det kobler sig til ISS-rumstationen omkring kl. 09:40-09:50 fredag den 4. september.

18) Hvis Andreas Mogensen eller nogle af hans astronaut-venner får brug for et toiletbesøg under turen til ISS, bliver det en lidt bøvlet affære. Toilettet er nemlig så lille, at de må bede deres astronaut-venner om at gå ned i opsendelses-modullet, hvis de vil have lidt privatliv til at bumme-lumme.

19) I forbindelse med sit eventyr har Andreas Mogensen lavet utallige interviews: I ét har han blandt andet udtalt: ”Astronauter fortæller generelt ikke så meget om opsendelsen. Men landingen – det siger alle er den vildeste rutsjebanetur, de har oplevet. Når du falder ned gennem atmosfæren, kan du tydeligt mærke den ekstreme varme, nærmest en brand, der omslutter kapslen. Der er kun fire-fem mm væg ud til heden. Dertil kommer det voldsomme ryk, når faldskærmen bliver udfoldet, og så roterer kapslen 13,5 grader i sekundet, så det bliver en vild sving- og rystetur”.

Du kan følge opsendelsen live på SE og HØRs hjemmeside fra onsdag morgen.

Kilder: B.dk, Videnskab.dk, jp.dk.

Sponsoreret indhold