Henrik Voldborg fylder 80: Se mine sweatre
Henrik Voldborg

Den 7. april runder den folkekære meteorolog Henrik Voldborg 80 år. Her nyder han solen i haven hjemme i Søllerød, som har været base siden 1972.

– Jeg bliver stadig genkendt på gaden. I København reagerer man ikke rigtigt, men når jeg kommer ud til provinsen, er det helt anderledes. Så spørger de om, hvordan vejret bliver i morgen.

– På denne sweater kan man se vejrsystemet den decemberdag i 1999, hvor vi fik den store storm.

– Den her er også ret kendt. Den fik jeg i forbindelse med, at Storebæltsbroen åbnede i 1997.

Den her er af stjernehimlen, og jeg kan da finde Karlsvognen.

Under Voldborgs sidste vejrudsendelse i 2001 havde han taget en grøn sweater på. – Dermed blev jeg gennemsigtig, og på den måde kunne bornholmerne se Bornholm gennem min mave, griner Voldborg.
Henrik Voldborg
Den 7. april runder vejrlegenden et skarpt hjørne, men han er stadig optaget af fronter og lavtryk og ikke mindst sine vamsede venner, som han blev landskendt for.
- Jeg havde egentlig fri, men det var altså for spændende, så jeg mødte alligevel ind på arbejde, dengang den store storm rasede i 1999. Snart 80-årige Henrik Voldborg står i sin solbeskinnede have i Søllerød og tænker tilbage på sin livslange passion for naturens rasen.
Faktisk var det helt tilbage under den bidende isvinter i 1947, at lille Voldborg besluttede sig for, at meteorologi skulle være hans levevej, og 15 år senere kunne han så kalde sig meteorolog og have papir på det.
– Det var svært dengang. Der var jo ingen moderne hjælpemidler. Så det var noget med at have næse og erfaring for det, fortæller vejrlegenden, som trods sin fremskredne alder stadig er mentalt i topform.
Mobbet med sit tøj De ikoniske sweatre fik dog først deres indtog i Danmarks Radio i 1989, da den humoristiske årskavalkade Svikmøllen fik øjnene op for DR-værten.
– Jeg blev deres yndlingsoffer. Der var ikke nogen dresscode på TV-Avisen dengang, så jeg havde bare mit eget tøj på. Så havde de strikket en trøje med vejrsymboler på til mig, og det var lige guf for pressen, erindrer Voldborg.
Senere var det ugebladet Hjemmet, som forsynede Voldborg med en lang række ikoniske sweatre, og dem har han holdt fast i lige siden.
Der kom jo en dresscode på et tidspunkt, så man skulle helst være i jakke og slips. Men det blev sendt rundt på e-mail, og det var jeg ikke en ørn til dengang, og da ingen sagde noget, fortsatte jeg bare med mine sweatre, griner vejrpensionisten.