Nyheder23. februar 2024 (opd. 23. februar 2024)

Hemmeligt besøg: Mette Frederiksen er i Ukraine

Statsminister Mette Frederiksen befinder sig i den Ukrainske by Lviv. Intet var meldt ud
Mette Frederiksen er lige nu sammen med den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj i Ukraine.
Mette Frederiksen er lige nu sammen med den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj i Ukraine.
 Foto: Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) besøger fredag Ukraine, viser billeder fra landet.

Det sker forud for toårsdagen for Ruslands invasion af Ukraine, som er lørdag.

Statsministeriet bekræfter også besøget i en pressemeddelelse.

Billeder viser, at Mette Frederiksen mødes med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj. De to deltager i en mindeceremoni i byen Lviv, der ligger i det vestlige Ukraine.

Besøget kommer, efter at regeringen torsdag præsenterede en aftale om et sikkerhedstilsagn med løfte om, at den militære støtte til Ukraine fortsætter i en tiårig periode.

Den aftale blev præsenteret ved et pressemøde på Marienborg, og Statsministeriet oplyser, at Mette Frederiksen under sit besøg blandt andet underskriver aftalen sammen med Zelenskyj.

Dertil skal de to drøfte "den fortsatte militære og civile støtte" samt Zelenskyjs plan for en fremtidig fred, skriver Statsministeriet i pressemeddelelsen.

I et opslag på det sociale medie X bekræfter Zelenskyj, at aftalen er blevet underskrevet.

- Det er et stærkt dokument, som bekræfter Danmarks urokkelige støtte til vores folk. Det omfatter mindst 1,8 milliarder euro (13,4 milliarder kroner, red.) i støtte i år, skriver den ukrainske præsident blandt andet.

På pressemødet på Marienborg blev der også præsenteret en donationspakke til en værdi af 1,7 milliarder kroner.

Den indeholder radarer, kommunikationsudstyr og droneudstyr fra danske virksomheder. Dertil 15.000 artillerigranater, som doneres i et samarbejde med Tjekkiet.

Volodymyr Zelenskyj har også takket for donationen. På X skrev han torsdag, at ammunition og droner er "topprioriteter" på slagmarken.

- Jeg er taknemmelig for Danmarks stærke lederskab og urokkelige støtte til Ukraine i vores kamp for vores delte værdier, principper og frihed, skrev Zelenskyj videre.

Der bliver dog næppe tale om et flere dage langt besøg i Ukraine for den danske statsminister, da statsministeren lørdag skal deltage i en fredsgudstjeneste for Ukraine i Ribe Domkirke.

Toårsdagen for krigen markeres flere steder i Danmark.

I København vil der være demonstration foran den russiske ambassade på Østerbro.

Her vil der være taler fra blandt andre forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og justitsminister Peter Hummelgaard (S) samt flere partiledere og Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp (S).

Sponsoreret indhold