Nyheder25. januar 2024

Hemmeligholdte rapporter afslører: "Danmark dræbte civile"

Ifølge Altinget forbinder Forsvaret i rapporter selv danske kampfly med angreb, hvor civile drab er påvist

Hemmeligholdte rapporter fra Forsvaret om den danske indsats i Nato-missionen i Libyen i 2011 viser ifølge flere kilder, at danske kampfly deltog i aktioner, hvor 14 civile libyere formentlig mistede livet.

Det skriver Altinget i et samarbejde med mediet The Guardian.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) vil nu have sagen undersøgt.

- Forsvarsministeren har bedt Forsvarskommandoen om at foretage en vurdering af, om de dokumenter, der omtales, indikerer, at der har været tale om følgevirkninger af et sådant omfang, at der på daværende tidspunkt burde have været foretaget en undersøgelse i koalitions- eller NATO-regi, lyder det fra Forsvarsministeriet i en kommentar til mediet.

Der er tale om rapporter, som er stemplet med "Hemmeligt" og "Nato Secret" fra det daværende Flyvertaktisk Kommando og Forsvarskommando. De er blevet afklassificeret ved Altingets anmodning om aktindsigt.

Forsvaret har ifølge mediet haft rapporterne siden 2012.

Og i rapporterne forbinder Forsvaret selv danske kampfly med angreb, hvor FN, menneskeretsorganisationer og medier påviste civile drab, skriver Altinget.

Ifølge Marc Garlasco, som stod i spidsen for FN's undersøgelse af civile drab ved Natos luftangreb i Libyen, viser dokumenterne, at Danmark dræbte civile - og efterfølgende skjulte det, skriver Altinget.

Han erklærer sig til Altinget "dybt skuffet" over håndteringen, da den tidligere efterretningsofficer og hans team ifølge ham ad flere gange stillede Nato og medlemslandene spørgsmål til angrebene.

Spørgsmålene blev dog aldrig besvaret med oplysningerne fra rapporterne, lyder det.

Kristian Søby Kristensen, leder af Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, hæfter sig til Altinget ved, at myndighederne tilsyneladende har vidst meget mere, end de delte med offentligheden.

Han vurderer, at det er overvejende sandsynligt, at Danmark dræbte civile i Libyen.

Det var et enigt Folketing, der i 2011 sendte danske kampfly i krig for at stoppe diktatoren Muammar al-Gaddafis nedslagtning af civile. Og her var det netop risikoen for, at danske F-16 selv dræbte civile en central del af debatten i Folketingssalen.

Sponsoreret indhold