Nyheder22. november 2023

Har du hørt om Trashgirls 8000? Her slipper kvinder for klamme og krænkende beskeder

Efter flere ubehagelige oplevelser på Facebook Marketplace sælger Alia og Frederikke nu deres tøj andre steder
Hun har taget konsekvensen af d klamme beskeder og droppet Facebooks digitale markedsplads  
Hun har taget konsekvensen af d klamme beskeder og droppet Facebooks digitale markedsplads
 Foto: TV 2 Østjylland

Når Alia Skovsbo Strange vil sælge et par bukser og en kjole, er det sidste, hun har brug for, klamme beskeder fra ustyrlige mænd, der kommer med seksuelle opfordringer og upassende tilbud.

Men som TV2 Østjylland har afdækket de seneste dage, kan det være svært at undgå for kvinder, der benytter Facebook Marketplace.

- Jeg satte en top til salg på Facebook. Så gik der nogle timer, og så begyndte de her mænd at skrive upassende beskeder, om de måtte købe brugte sokker og trusser, og om jeg ville sende billeder med det på, fortæller Alia Skovsbo Strange.

Hun har taget konsekvensen og droppet Facebooks digitale markedsplads.

Det samme har Frederikke Petersen. Da hun for nylig satte en trøje til salg på Facebooks handelsplatform, resulterede det i 50 ubehagelige beskeder og et opkald fra en mand, der påstod, at han havde fundet hende på en escort-annonce og ville høre, om han måtte kigge forbi.

- Jeg synes, jeg har fået de beskeder, jeg skal have, og jeg har ikke lyst til at modtage flere, siger Frederikke Petersen.

Når man gør brug af Marketplace, har man mulighed for at opdage, sælge eller købe varer gennem sin Facebook-konto. Alle personer med en Facebook-profil har altså adgang til Marketplace, og det er ikke muligt for sælgerne at begrænse, hvem der kan se hvad. Alt er synligt for alle, og alle kan kontakte alle.

- Det, der gør Facebook Marketplace til et værre sted, er, at man er nødt til at stå frem med sin officielle profil, og man får henvendelser på sin profil, hvis folk er interesserede i at købe. Det adskiller sig fra for eksempel Den Blå Avis, hvor kvinder kan stå frem med et fornavn og et efternavn uden billede, og de kan skjule deres nummer. Det er ting, der gør, at man er bedre sikret som kvinde, siger Emil Ludvigsen, der er fagkonsulent på Center for digital pædagogik.

I stedet for Facebook Marketplace bruger Alia Skovsbo Strange blandt andet siden Trashgirls 8000, der er en gruppe kun for kvinder og kønsminoriteter. Der er langt færre brugere, end på Facebook Marketplace, men fordelene opvejer ulemperne, føler hun.

- Jeg synes, det er træls, at man skal ty til andre løsninger, men så skal jeg ikke bekymre mig om at vågne op til en eller anden upassende besked. Det er jeg fri for, siger Alia Skovsbo Strange.

Trashgirls 8000 blev oprettet for at bekæmpe brug-og-smid-væk-kulturen, men det har altså vist sig, at gruppen også tjener andre formål.

- Du kan sagtens poste et billede af dig selv i en stram trøje, uden frygt for at blive seksualiseret. Det, tror jeg, skaber en tryghed, siger Vivian Vesterager, der var med til at starte gruppen.

Frederikke Petersen har også fundet andre steder at sælge sit brugte tøj – primært digitale handelspladser kun for kvinder.

- Der er ikke en frygt for, at der skal ske noget skidt, og der er ikke så mange parader oppe. Det handler om tøj og ikke om os som personer eller seksuelle væsner. Det er meget nemmere, at man ved, når nogen skriver, så er det et reelt bud på at købe tøjet, og det er ikke et eller andet upassende, siger hun.

Facebook Marketplace er ejet af selskabet Meta. TV2 Østjylland har kontaktet Meta for at få selskabets kommentar til det, der foregår på Marketplace og for at høre, om det er noget, selskabet forsøger at stoppe og hvordan.

Trods flere henvendelser både på mail og telefonisk er det ikke lykkedes at få en kommentar fra Meta.

Sponsoreret indhold