Nyheder14. juli 2020

Hansens Flødeis ændrer navn på "Eskimo"-isen

Det populære ismejeri ønsker at se fremad og få et godt og sundt fokus på minoriteter og ulighed
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sd-81225.jpg
 Foto: Bjørn Jakobsen, Aller Media

Fremover vil det ikke give særlig meget mening at bede om en "Eskimo", når du skal ha' en klassisk, velkendt ispind med chokoladeovertræk og blød og lækker vaniliemidte.

I stedet skal du foran ishuset kigge efter en O'Payo - især hvis der står Hansens Flødeis på skiltet.

I en pressemeddelelse skriver den populære iskæde, at fjerde generation har kigget lidt indad på det seneste. Og nu er det besluttet at droppe lige nøjagtigt dette navn til den klassiske is.

- Der blæser nye oplyste vinde over verden, og vi har fået en ny bevidsthed om at “Eskimo” kan opfattes som en nedsættende tiltale af det oprindelige arktiske folk. Vi har navnet med fra vores historie som isproducent, og har ikke før nu set det som andet end nostalgi og is-tradition. Vi har overvejet navnet grundigt og været i dialog med flere af vores kunder, og er kommet frem til vores is trænger til at nyt navn, udtaler salgsdirektør Anders Eibye Hansen.

Hansen-familien fortæller dog ærligt videre, at det er med en vis portion vemod, de nu skifter navnet på den is, som i løbet af 100 år altid hos Hansens - og mange andre - har heddet en "Eskimo".

Inuit betyder menneske

Det er i år 43 år siden, at man i Grønland stemte om at forkaste udtrykket "Eskimo" - som flere i øvrigt i dag betragter som nedsættende.

I dag er det korrekte udtryk "Inuit", som er navnet på den oprindelige befolkning. Ordet "Inuit" betyder menneske.

https://imgix.seoghoer.dk/krtphotos061497.jpg
 Foto: MEGA

"Eskimo Pie" - den amerikanske is fra 1920'erne - er ligesom den danske version ved at gennemgå en re-branding
(Foto: MEGA)

"Eskimoer" blev sidenhen brugt af de hvide opdagelsesrejsende om de arktiske folkeslag. Isen har haft navnet, fordi den amerikanske version af vanilje-isen siden 1920'erne har heddet en "Eskimo Pie".

Det nye navn for ispinden bliver O'Payo, som er opkaldt efter den chokoladen fra økologiske kakaobønner fra Nicaragua, som bruges til isen.

Hansen-familiens samarbejde med guldmedaljevinder og chokolademager Mikkel Friis Holm ligger implicit i navnet, og fortæller samtidig en historie, som ismejeriet er enormt stole af, lyder det.

Hos Frisko har man endnu ikke meldt et navneskift ud. Deres solbærvariant hedder stadig en "kæmpe eskimo". Men hos Naturli' er der et nyt navn på vej til deres vaffel-"eskimo".

"Farvel og tak"

Lader man blikket glede ned over den officielle facebook-side for Hansens Is, er det dog ikke alle kunder, der er helt tilfredse med navneskiftet.

"Det var synd, jeg kan ellers så godt lide jeres is. Men jeg bliver så ked af det, når I løber med på den der åndssvage amerikanske debat," skriver Rasmus Kruse, mens Peter Sørensen også melder sig på banen:

"Hold kæft, hvor er I latterlige. Her bliver I så lige droppet for knæfald og latterlighed."

Hansens Is oplyser, at ispinden allerede er overtrukket med den specifikke O'Payo-chokolade, så navneskiftet kommer ikke til at have en indvirken på den velkendte smag.

Sponsoreret indhold