Nyheder24. december 2021

Hånd i hånd rundt om træet? Sådan holder du coronavenlig jul

"Sund fornuft" er sundhedsmyndighedernes corona-råd til årets jul. Her får du nogle mere konkrete råd, du kan bruge, hvis du er i tvivl
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Julen rykker nærmere med hastige skridt, og det samme gør vi i stuerne.

Især når den 24. kalenderlåge må åbnes, er der mange danskere, der skal fejre højtiden med familien, gaver, sang og andesteg.

Den høje smitte og Omikrons indtog får nu flere til at tænke sig om en ekstra gang, og mere end hver femte dansker giver udtryk for, at de vil se færre mennesker i juledagene.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/face-mask-g52472a4b3_1920.jpg
 Foto: Pixabay

Til julegudstjenester anbefales det, at du har mundbind på - også når du sidder ned eller synger. (Foto: Pixabay)

For er det en god idé at synge salmer eller samle en stor flok med både familiens yngste og ældste?

I år udsender sundhedsmyndigheder ingen officiel pjece med tiltag, restriktioner eller anbefalinger til julen. Til gengæld lyder det klart fra direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, at man skal bruge sin sunde fornuft.

Men har man alligevel brug for et par guidende ord for at komme corona-bekymringen til livs, så læs med her.

SE og HØR har talt med Brian Kristensen, som er overlæge ved Statens Serum Institut, og han kommer her med sine bedste bud til på, hvordan corona-freden kan sænke sig til jul.

NYE RESTRIKTIONER I KIRKEN

Er en fast tradition for dig og din familie at runde kirken til jul, så kan du glæde dig over, at julen godt kan synges ind - med sund fornuft.

Som kirkegænger skal du være opmærksom på, at der trådte nye restriktioner i kraft i søndags, og at der er særlige anbefalinger til julegudstjenesterne den 24. december.

1. Mundbind. Det er et krav om brug af mundbind ved gudstjenester, fredagsbøn og lignende. Det må dog fjernes, når deltagerne sidder ned.

MEN. Lige den 24. anbefales det, at man beholder mundbindet på hele tiden. Også når man sidder ned eller synger salmer.

2. Coronapas. Der er et krav om gyldigt coronapas ved gudstjenester, fredagsbøn og lignende, hvis der er mere end 100 personer indendørs og 1000 personer udendørs.

3. Arealkrav. Der skal være 2 kvm. pr. siddende deltager og 4 kvm. pr. stående deltager.

Kilde: Kirkeministeriet.

Dansen rundt om træet

Sidste år var der regler anbefalinger om, at man burde undgå at danse rundt om træet sammen med folk uden for ens husstand, og at man skulle overveje, om man kunne nøjes med at nynne.

Sådan ligger landet ikke i år, men sang og berøringer er nu stadig noget, der er forbundet med smitterisiko.

Overlæge ved Statens Serum Institut råder til, at man husker håndspritten, inden man eventuelt tager hinanden i hænderne og danser rundt om træet.

Men selvom lapperne er sprittet af, så kan sang i den grad være med til at udskille eventuel virus fra ens luftveje.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/181225_juletrae_10.jpg
 Foto: Elisabeth Kruse

I år er der ingen retningslinjer for hverken sang eller dans om træet. Der rådes dog stadig til, at man bruger sin sunde fornuft. (Foto: Elisabeth Kruse)

- Lige præcis det med at synge eller råbe højt gør, at man udskiller mere fra sine luftveje. Så har man covid-19, kan man godt komme til at sprede noget der, lyder det fra Brian Kristensen.

Er der ingen jul uden sang i jeres familie, kan det derfor være en god idé at have ekstra fokus på udluftning, så partiklerne ikke hænger for længe i luften.

Hvis muligt kan man også vælge at tage dansen rundt om juletræet udendørs.

Samle hele familien

Skal der sidde en del flere mennesker rundt om spisebordet til jul, end der gør i det daglige, kan man som vært gøre sig nogle overvejelser, så alle kommer trygge gennem aftenen.

- Man skal bare gøre, som man plejer, med ens børn eller andre, man er sammen med næsten dagligt.

- Men vær opmærksom på, om man pludselig møder nogen, der er meget sårbare, eller som man ikke har kontakt med i det daglige, siger overlægen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/covid-g94d59c724_1920.jpg
 Foto: Pixabay

Det kan være en god idé at tage en test lige op til jul. En hjemmetest kan også gøre det. (Foto: Pixabay)

Er man nervøs for eksempelvis at samle børn og unge med familiens ældre og sårbare, råder Brian Kristensen til, at man tager sig en god forventningsafstemning op til juleaften.

- Der er ikke nogen restriktioner, og man skal gøre det, der giver bedst mening i ens familie, siger han og fortsætter:

- Man kan nemt lave aftaler, i forhold til hvem der kommer. Så hvis man ved, at ens gamle bedstemor kommer, og man ved, hun ikke kan tåle en infektion, kan man opsætte nogle spilleregler for aftenen.

Det kunne være, man bliver enige om, at alle tager en test op til jul.

- Det er også en god idé at sige til hinanden, at vi alle er vaccinerede. Uanset hvilken alder, man har, så er konsekvensen af smitten mindre, hvis man er vaccineret, siger overlægen.

Gaverne under træet

Det bugner med gaver under træet, og de skal fordeles. Eller måske har man skiftet gaverne under træet ud med en omgang pakkeleg.

Hvis man er bekymret over, om pakkeudvekslingen, hvor gaven når gennem en række hænder, inden den til sidst pakkes ud, så er der ét centralt råd.

Sprit.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/hand-sanitizer-gfde8d41f6_1920.jpg
 Foto: Pixabay

Det kan være svært at huske spritten, hvis der kun er én stor beholder tilgængelig. Giv eventuelt gæsterne en lille håndsprit i lommestørrelse, så man har den lige ved hånden. (Foto: Pixabay)

Anskaf eventuelt noget bærbart håndsprit mindre størrelser, så det er nemt for alle at have en lige ved hånden.

Nogle kan have indkøbt et mindre lager plastikhandsker til lejligheden, men det er ikke nødvendigvis en god idé.

- Du kan ikke spritte hænder, når du har handsker på. Og der kan være problemer i forhold til at tage handskerne af og skille sig af med dem igen, siger overlægen.

Er der faktisk endt virus på handskerne, og handskerne ikke bliver håndteret ordentligt bagefter, kan det have den modsatte effekt af det, der var intentionen.

- Sprit hellere af. Så får du noget på dine hænder, der faktisk slår virus ihjel. Handsker opsamler bare virus.

GODE, GENERELLE CORONA-RÅD

  • 1. Bliv vaccineret: Er du ikke allerede vaccineret, så bliv det inden jul. Den giver høj beskyttelse mod smitte og sygdom.
  • 2. Bliv testet: Det er en god idé at få en PCR-test inden juleaften og på 4.-dagen efter højtiden.
  • 3. Bliv hjemme ved symptomer: Er du syg, så bør du droppe årets jul i selskab med andre. I stedet skal du gå i selvisolation og PCR-testes.
  • 4. Sprit, afstand og gennemtræk: Du har hørt det en milliard gange før. Og det virker stadig. Sprit dræber virus, mens god afstand og godt med udluftning mindsker smitterisiko.
  • 5. Se færre mennesker. Holder du omgangskredsen lille, minimerer du risikoen for smitte. Det kan være en god idé at mødes med folk udendørs, da det også minimerer risikoen.

Kilde: Brian Kristensen, overlæge ved SSI, corona-pressemøder og Sundhedsstyrelsen.

Sponsoreret indhold