Nyheder25. november 2022

Gymnasium rejser mindesten for Søren: Det giver mening for familien og os

Søren Koch blev fundet dræbt i sin bil tæt på Viby Gymnasium. Nu rejser gymnasiet en mindesten for den 21-årige mand
Det var tilbage i marts, at 21-årige Søren Koch blev skudt og dræbt. Onsdag anholdte politiet en 27-årig mand, som nu er sigtet for drabet.
Det var tilbage i marts, at 21-årige Søren Koch blev skudt og dræbt. Onsdag anholdte politiet en 27-årig mand, som nu er sigtet for drabet.
 Foto: Liv Møller Kastrup/Ritzau Scanpix

Et drab i vores nærmiljø skal ikke glemmes eller ties bort. Det er den helt klare holdning på Viby Gymnasium, fortæller rektor Lone Sandholdt Jacobsen.

Derfor har gymnasiet samarbejdet med dræbte 21-årige Søren Kochs familie om at få rejst en mindesten.

– Vi har talt sammen om, hvad den her mindesten skal udtrykke, og hvad symbolikken i den er. Så det giver mening for familien, og det giver mening for os, siger rektoren til TV2 ØSTJYLLAND.

Den unge mand, Søren Koch, blev i marts fundet dræbt i sin bil tæt på gymnasiet i Aarhus-bydelen Viby og den dengang nærliggende tankstation, der nu er revet ned.

Han var bygningskonstruktør-studerende og havde således ikke en relation til Viby Gymnasium. Alligevel har det for Lone Sandholdt Jacobsen stået klart, at skolen skulle gøre, hvad den kunne for at minde ham.

– Da det går op for os, at det var rent tilfældigt, at Søren Koch blev et offer, følte vi os alle sammen ramt. Det satte sig i os, siger hun.

Familien til Søren Koch henvendte sig tidligere på året til gymnasiet med ønsket om at kunne rejse en mindesten, og det er skolen gået med på. Der er derfor klargjort et område på skolens område ud mod hjørnet mellem Søndervangs Allé og Ringvej Syd.

Der er også hyret en kunstner til at lave mindestenen i marmor, der er ved at blive fragtet til Danmark fra Italien.

Og især fordi gymnasiet også spiller en rolle i at klargøre deres elever til samfundet og forberede dem på at leve og agere i det, føler rektoren, at de måtte gøre noget.

– Som gymnasium almendanner vi vores unge mennesker med en forventning om at leve i en retsstat og et demokrati.

– Og når vi ser et eksempel på det modsatte med så fatale konsekvenser, så har vi en anledning og måske endda en forpligtelse til at holde fast i det her og ikke bare slå blikket ned, siger Lone Sandholdt Jacobsen.

Onsdag var der efter mange måneders stilhed i offentligheden endelig nyt i sagen, da en 27-årig mand blev fremstillet i grundlovsforhør, sigtet for drabet, der blev begået i marts måned.

Han nægter sig skyldig i anklagerne mod ham, men alligevel var anholdelsen en stor lettelse for Lone Sandholdt Jacobsen.

– Det føltes rigtig godt. Det lå et eller andet sted i os, og nu kom der et gennembrud, hvor vi kunne begynde at trække vejret lidt friere.

– Det giver troen på vores samfund igen, og at det skal lykkes at komme til bunds i sagen, siger rektoren.

Spørgsmål: I vil hvert år få nye elever, for hvem drabet er nyt. Har I gjort jer nogen tanker om, om man måske også skaber en frygt, som de ikke i forvejen havde?

– Nej, det her er ikke et spørgsmål om, at man skal frygte noget. Det her kunne være sket hvor som helst i byen. Det er et spørgsmål om, at vi tager vores opgave alvorligt og fortæller de unge, hvilket samfund de går ind i og skal sætte pris på. Det er det, mindesten skal kunne, siger Lone Sandholdt Jacobsen.

Det er endnu uvist, hvornår mindestenen er færdig, og den kan indvies.

Sponsoreret indhold