Nyheder19. februar 2024

Guldring afslører mulig ukendt fyrsteslægt i Sønderjylland

Fund af danefæ antyder, at der kan have været en slægt med en særlig magt ved Emmerlev i 5-600-tallet
Fundet af en guldring ved Emmerlev ved Sydvestjylland kan tyde på, at der har været en fyrsteslægt i området 
Fundet af en guldring ved Emmerlev ved Sydvestjylland kan tyde på, at der har været en fyrsteslægt i området
 Foto: Nationalmuseet

En hidtil ukendt fyrsteslægt kan have regeret i Sydvestjylland i 5-600-tallet.

Det peger fundet af en kvindelig guldring i Emmerlev på, siger Kirstine Pommergaard, der er museumsinspektør og arkæolog på Nationalmuseet.

- Ringen er blevet fundet et sted, hvor man ikke tidligere har fundet ting knyttet til eliten, siger hun.

- Det er ikke, fordi vi ved, at det er en navngiven slægt. Men vi ved, at der har været personer i området med helt særlige forbindelser til den helt store spiller på det her tidspunkt, merovingerne.

Merovingerne var en fyrsteslægt, der regerede det magtfulde Frankerrige i Centraleuropa.

Ringen vurderes til at være fra 5-600-tallet. Dens konstruktion med spiraler på bagsiden og filigran som trekløver på siden indikerer, at den er blevet lavet af frankiske håndværkere i merovingerriget.

Merovingernes ringe er typisk indfattet med en mønt eller en plakette, mens ringen, som blev fundet i Emmerlev, er indfattet med en rød halvædelsten.

https://imgix.seoghoer.dk/2024-02-19/ring1_privatfoto.jpeg
Danefæet blev fundet ved Emmerlev i Sydvestjylland
 Foto: Privatfoto

Og netop den detalje er sigende ifølge Kirstine Pommergaard.

- Guld og røde sten er et kendt magtsymbol i nordisk sammenhæng, siger hun.

Området ved Emmerlev kan altså have haft en særlig position i 5-600-tallet, hvis der - som ringen antyder - har været en alliance eller kontakt mellem en fyrsteslægt og merovingerne.

- Jeg vil tro, at det, der kan være sket, er, at de har giftet en fyrstedatter fra en slægt i Centraleuropa ind i fyrsteslægten i Emmerlev, siger Kirstine Pommergaard.

Det er sandsynligt, da merovingerne var kendt for at gifte sig til forbindelser med andre magthavere for at sikre alliancer samt handel og magt i et område.

- Vadehavet er et sted, hvor det giver mening at have en del handel, fordi der blandt andet er gode søveje, siger Kirstine Pommergaard.

https://imgix.seoghoer.dk/2024-02-19/nationalmuseet.jpg
Det er særlig spiralerne på bagsiden af ringen, der har grebet historikernes opmærksomhed. De indikerer nemlig, at den er fremstillet af frankiske håndværkere i merovingerriget
 Foto: Nationalmuseet

Andre historiske fund knytter sig også til området ved Emmerlev.

Guldringen er nemlig gravet op ti kilometer fra fundstedet for guldhornene, der er fra omkring 400-tallet, og to kilometer fra ringvolden Trælbanken, som er dateret til det første århundrede.

- Vi kan blive klogere på, hvad ringen indikerer, hvis der bliver gjort flere fund i området. Blandt andet mangler vi jo at finde en gravplads til fyrsteslægten, siger Kirstine Pommergaard.

Sponsoreret indhold