Nyheder24. maj 2014

Guldpalmen kan blive dansk

Se hvilke danskere der kan få fingre i den eftertragtede pris.
De gyldne pamer kan blive "danske".
De gyldne pamer kan blive "danske".
 Foto: All Over

Når priserne ved årets filmfestival i Cannes lørdag aften bliver uddelt, er der flere danskere, der kan gøre sig forhåbninger om at være blandt de udvalgte.

I den prestigefyldte hovedkonkurrence, hvor prisen er Den Gyldne Palme, er der i år ikke nogle dansk-instruerede film, men til gengæld er der dansk stjernestøv i Tommy Lee Jones' vinderbud "The Homesman".

LÆS OGSÅ: Viggo Mortensen: Kongen af Danmark
Her spiller danske Sonja Richter nemlig rollen som en sindssyg kvinde, der sammen med to andre skal fragtes gennem Nordamerika i 1850'erne.

- Jeg ville synes, at det var fantastisk, hvis Tommy får Den Gyldne Palme, siger Sonja Richter.

- Jeg ville virkelig synes, at det var fortjent, og det er ikke kun, fordi jeg selv er med, men jeg synes, den handler om noget enormt vigtigt.

- Jeg kunne godt unde Tommy at få den opmærksomhed og anerkendelse, der ligger i at få den pris som instruktør, siger skuespillerinden, der dog allerede selv tog hjem til Danmark i tirsdags, og dermed ikke er med ved prisuddelingen.

Det er Sonja Richters første store internationale rolle, og den kan blive hendes gennembrud i udlandet.

- Jeg ved ikke, om det betyder så meget på cv'et, hvis filmen får Den Gyldne Palme, men jeg tror til gengæld, at hvis en film vinder den pris, så er der flere, der går ind og ser den. Og så er der jo flere, der ser mig, så måske kan det give noget genklang på den måde, siger hun.

Sonja Richter spiller også en stor rolle i Jonas Alexander Arnbys "Når dyrene drømmer", der vises i sideprogrammet Semaine de la Critique under filmfestivalen. Da Jonas Alexander Arnby er debuterende instruktør i Cannes, kan han vinde prisen Det Gyldne Kamera.

- Han har lavet en superfed debutfilm, og han er en rigtig god fyr, der vil kunne lave nogle rigtig fantastiske film herfra, siger Sonja Richter.

- Så jeg krydser også fingre for ham. Det ville være fantastisk både for ham og for filmen, men også for dansk film i det hele taget, hvis han får den, siger hun.

LÆS OGSÅ: Viggo Mortensens første rolle på dansk

Hvem der løber med prisen i hovedkonkurrencen, er den danske instruktør Nicolas Winding Refn med til at bestemme. Han sidder nemlig i juryen, der i år skal vælge mellem 18 forskellige film.

I sideprogrammet Un Certain Regard er der to chancer for, at Danmark kan få lidt ære. Her deltager den argentinske instruktør Lisandro Alonso, der i filmen "Jauja" har Viggo Mortensen og Ghita Nørby samt Søren Mallings datter Viilbjørk Agger Malling i hovedrollerne, mens den svenske instruktør Ruben Östlunds "Turist" er dansk ko-produceret.

Priserne i Cannes bliver traditionelt set altid uddelt søndag, men grundet europaparlamentsvalget er prisuddelingen fremskudt en dag, således at det allerede bliver afgjort lørdag aften.


/ritzau/

Sponsoreret indhold