Nyheder22. april 2024

Grønt lys til Aarhus: Kan lave register over bortviste medarbejdere

Internt register skal forhindre, at medarbejdere, der er bortvist for grove forseelser, kan genansættes
Aarhus Kommune rådhus , 29. september 2021.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Aarhus Kommune vil indføre et register over medarbejdere, der er blevet bortvist for grove forseelser i forbindelse med deres arbejde - det skal forhindre en fremtidig genansættelse.
 Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til tip@seoghoer.dk

Aarhus Kommune har fået grønt lys fra Datatilsynet til at lave et såkaldt referenceregister over medarbejdere, der er bortvist for grove forseelser.

Det fremgår af en afgørelse fra Datatilsynet, som Aarhus Kommune har sendt til Ritzau.

Kommunen oplyste i marts, at man ville oprette registreret for at forhindre, at bortviste medarbejdere kan blive genansat.

Baggrunden er en verserende straffesag mod en tidligere sosu-hjælper, der beskyldes for vold og seksuelle overgreb, mens han var ansat på tre forskellige plejehjem i Aarhus.

Manden blev bortvist, men han fik alligevel ansættelse på andre af kommunens plejehjem.

Det fik kommunen til at bebude, at man ville etablere registeret.

- Fremover skal lederne på plejehjemmene tjekke registeret, hver gang de ansætter en ny medarbejder, sagde forvaltningschef Heidi Have fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg i marts til DR.

Det fik Datatilsynet til at anmode kommunen om en nærmere beskrivelse af registeret.

Efter at tilsynet har modtaget en redegørelse fra kommunen skriver tilsynet:

- På baggrund af Aarhus Kommunes redegørelse vurderer Datatilsynet, at der ikke er anledning til at rejse en tilsynssag på det foreliggende grundlag.

- Datatilsynet foretager sig ikke yderligere, fremgår det.

Tilsynet noterer sig, at der er tale om et register, der alene oprettes og anvendes internt i Aarhus Kommune i Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg.

Datatilsynet hæfter sig også ved, at det kun er er personer, der "væsentligt har misligholdt deres tidligere ansættelse - særligt i forhold til tjenstlige forseelser om borgerrelaterede forhold, for eksempel utilstedelig behandling i tjenesten af sårbare borgere", som vil blive registreret.

Udgangspunktet er, at oplysningerne i referenceregistret slettes efter fem år.

Kun i særlige tilfælde, hvor en medarbejder er bortvist som følge af "meget grove krænkelser", kan registreringerne efter en konkret vurdering ske for en længere periode, skriver Datatilsynet.

Aarhus Kommune skriver i redegørelsen til tilsynet, at kommunen forventer, at cirka fem til ti bortviste medarbejdere om året vil ende i registeret.

I den førnævnte straffesag nægter den tidligere sosu-hjælper sig skyldig i anklagerne om vold og overgreb.

Der ventes dom i sagen til juni.

Sponsoreret indhold