Nyheder11. oktober 2023

Greta Thunberg kendt skyldig: Idømt 90 dagsbøder à 50 kroner

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg er onsdag blevet idømt 90 dagsbøder à 50 kroner for ikke at følge politiets anvisninger ved en demonstration
Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg er onsdag blevet idømt 90 dagsbøder à 50 kroner for ikke at følge politiets anvisninger ved en demonstration i Malmø i juli.
Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg er onsdag blevet idømt 90 dagsbøder à 50 kroner for ikke at følge politiets anvisninger ved en demonstration i Malmø i juli.
 Foto: TT News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg er onsdag blevet idømt 90 dagsbøder à 50 svenske kroner - svarende til 32 danske kroner - for ikke at følge politiets anvisninger ved en klimademonstration i Malmø i juli.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Dommen er afsagt af tingsretten i Malmø.

Demonstrationen fandt sted 24. juli på oliehavnen i Malmø. Samme dag blev Greta Thunberg dømt for samme type lovovertrædelse som den, den sydsvenske tingsret onsdag har fundet hende skyldig i.

- Greta Thunberg var en del af en folkemængde, der uden tilladelse spærrede vejen for trafikken og forstyrrede den offentlige orden, lød det fra anklager Jörgen Larsson under retsmødet ifølge TT.

Ved dommen i juli blev klimaaktivisten straffet med 30 dagsbøder à 50 svenske kroner. Og efterfølgende gik hun altså på gaden igen.

- Vi sad i Malmøs oliehavn og blokerede for olietankbiler og ved at gøre det, stoppede vi fossilindustrien, hvilken jeg anser for at begå det egelige lovbrud her, sagde Greta Thunberg i retten.

Greta Thunberg begyndte i 2018 at udeblive fra skole om fredagen for at sætte fokus på klimaforandringerne. Hun etablerede klimabevægelsen "Fridays for Future" sammen med andre unge.

Dengang var hun 15 år.

Bevægelsen voksede hurtigt ud over Sveriges grænser, og Thunberg er i løbet af de fem år, hun har holdt klimastrejker, blevet en af de mest fremtrædende personer i den internationale klimadebat.

I dag er Greta Thunberg 20 år. Hun blev student i sommer.

Sponsoreret indhold