Nyheder24. januar 2024

Godt nyt: Fødevarepriserne vil formentlig falde

Årsag til faldende priser kan skyldes, at virksomhedernes omkostninger ligeledes er faldet, mener økonom
A lot of vegetables on the table.
Der er udsigt til prisfald på fødevare i løbet af den nærmeste fremtid.
 Foto: Colourbox

Der er udsigt til prisfald på fødevare i løbet af den nærmeste fremtid.

I hvert fald forventer mere end halvdelen af de virksomheder, som sælger fødevarer, drikkevarer og tobaksvarer, at sænke priserne i løbet af de kommende tre måneder.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I januar har 55 procent af virksomhederne i den kategori svaret, at de forventer faldende priser. Det er fire procentpoint mere end i december.

42 procent forventer, at priserne vil være uændrede, mens 3 procent forventer, at priserne vil stige.

De forventede prisfald kommer oveni, at fødevarepriserne i en periode har haft kurs nedad. Det påpeger Brian Friis Helmer, privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank.

- Fødevarepriserne er faldet med fem procent siden i sommer, og det er på alle måder kærkomment for danskernes pressede budgetter, skriver han i en kommentar.

Årsagen til de faldende priser kan skyldes, at virksomhedernes omkostninger ligeledes er faldet, mener Brian Friis Helmer.

I december faldt producentpriserne inden for fremstilling af fødevarer for sjette måned i træk. Forinden havde priserne været stigende siden oktober 2021.

- Selv om der er tale om små fald, falder de på et tørt sted. I samme boldgade er de globale fødevarepriser faldet med 10 procent i 2023 og med hele 26 procent siden toppen i foråret 2022, skriver Brian Friis Helmer.

De seneste fire måneder har størstedelen af virksomhederne inden for handel med føde-, drikke- og tobaksvarer forventet at sænke priserne. Det samme gjaldt i juli.

Inden juli 2023 har andelen ikke passeret 50 procent. Statistikken går tilbage til 2011.

Derimod har størstedelen af virksomhederne i 2022 og begyndelsen af 2023 forventet, at priserne ville stige.

Det toppede i april 2022 - kort efter, at Rusland havde indledt en invasion af Ukraine - hvor 80 procent af virksomhederne forventede, at priserne ville stige de efterfølgende tre måneder.

I august 2022 toppede prisstigningerne på fødevarer målt over et år. På det tidspunkt var priserne steget 16,7 procent.

Sponsoreret indhold