Nyheder17. februar 2024 (opd. 17. februar 2024)

Gode nyheder til 500.000 danskere: Større lønloft til april

En ny overenskomst med en samlet lønramme på 8,8 procent over de næste to år er for over en halv million ansatte faldet på plads lørdag eftermiddag
Der er gode nyheder til 500.000 ansatte i kommuner og regioner, som allerede fra april kan se frem til en lønstigning.
Der er gode nyheder til 500.000 ansatte i kommuner og regioner, som allerede fra april kan se frem til en lønstigning.
 Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

En ny overenskomst for omkring en halv million ansatte er lørdag faldet på plads efter natlige forhandlinger.

Således er arbejdsgivere og ansatte i kommuner enige om en overenskomst med en samlet lønramme på 8,8 procent over de næste to år.

Det oplyser parterne efter forhandlinger.

Parterne er blandt andet blevet enige om en hurtig udmøntning, hvor fire procent udbetales fra 1. april 2024 - og senere samme år en regulering.

- Vi har landet et økonomisk ansvarligt forlig, det er vigtigt for kommunerne, siger Michael Ziegler, der er formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.

På det kommunale område drives blandt andet daginstitutioner, skoler og ældrepleje. Der er omkring 500.000 ansatte i landets kommuner.

Mona Striib er formand for fagforeningerne i Forhandlingsfællesskabet og har forhandlet på vegne af de ansatte.

Hun havde håbet på en tocifret lønstigning, men det blev i stedet en stram lønramme i forhold til forventningerne.

Den indeholder også tiltag som mere barsel til far eller medmor, penge til de lavestlønnede og en frihedsopsparingskonto, hvor der er mulighed for at opspare lønnet frihed til senere brug.

Men hun havde håbet på mere.

- Kommaet sidder det forkerte sted, men situationen var en anden. Vi kommer ikke uden om den betonmur, hvor det private og offentlige arbejdsmarked skal følges af.

- Erstatningen er det nye lønindeks, der træder i kraft fra 2025. Vi kan indhente et efterslæb, hvis det private område tordner lidt op igen, hvad vi håber, de gør, siger Mona Striib.

Aftalen indeholder, at medarbejdere kan opspare fridage til senere brug. Den enkelte kan spare op til 15 dage sammen, som kan afvikles efter eget ønske.

- En af de ting, der kommer ind i det her forlig som en nyskabelse, er den her opsparingsmodel, hvor mer- eller overarbejde, som ikke er afspadseret kan komme på en konto sammen med den sjette ferieuge, siger Ziegler.

Både han og Mona Striib understreger, at der er sikret to procent til rådighed til at forhandle løn på arbejdspladserne.

Med overenskomsten kan far eller medmor få tre ugers ekstra barsel ned løn.

Desuden er parterne blevet enige om, at flere medarbejdere skal op i tid eller på fuldtid.

Parterne har forhandlet siden december og tog tirsdag hul på de afsluttende forhandlinger. Samlet har de forhandlet i over 100 timer siden tirsdag.

I sidste uge faldt overenskomsten for 190.000 statsansatte på plads. De fik en stigning i lønrammen på 8,8 procent over to år.

Den plejer at udstikke rammerne for de mange tusinde kommunalt og regionalt ansatte. I regionerne er der omkring 150.000 ansatte, og deres aftale ventes at følge efter kommunernes.

8,8 procent var det, staten spillede ud med. På den anden side havde de statsansattes forhandlere lanceret et krav om en tocifret lønstigning.

Sponsoreret indhold