Nyheder21. august 2023 (opd. 28. august 2023)

Giftlinjen modtager opkald fra bekymrede svampejægere

Et varmt forår og en våd sommer har betydet, at svampevæksten falder tidligt i år. Det mærker man hos Giftlinjen
Skovbunden er lige nu fuld af svampe, men man skal ikke spise svampe, man ikke kender 100 procent. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse mandag.
Skovbunden er lige nu fuld af svampe, men man skal ikke spise svampe, man ikke kender 100 procent. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse mandag.
 Foto: Colourbox

Bekymrede svampespisere ringer i disse dage ekstra meget til Giftlinjen, fordi de er i tvivl om, hvorvidt de har forvekslet en giftig svamp med en spisesvamp.

Det skriver Fødevarestyrelsen.

Det har givet travlhed hos telefonlinjen, der råder danskerne i, hvordan man skal forholde sig, hvis man mistænker at have indtaget noget giftig.

Over 650 opkald fra svampeentusiaster er det allerede blevet til. De mange opkald skyldes blandt andet, at svampesæsonen grundet vejret falder ekstraordinært tidligt i år.

Hvert år bliver danskere syge med alt fra mildt maveonde til livstruende forgiftninger, fordi de har spist giftige svampe.

Fødevarestyrelsen opfordrer derfor som minimum til, at man som svampesamler har et eksemplar af en nyere svampebog, inden man pakker kniv, kurv og børste for at sanke kantarel og andre svampe.

Indtag af en farlig giftsvamp kan nemlig medføre død i værste fald.

Det siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.

– De fleste svampe er harmløse, og en hel del er gode spisesvampe. Men nogle få svampe er direkte livsfarlige og kan give alvorlig sygdom. Én af dem er grøn fluesvamp, som er dødelig giftig.

– Den skader organerne, og kan til forveksling ligne posesvampen, der er en udbredt spisesvamp i Sydøstasien. Ved mildere forgiftninger slipper man med opkast og diarré, siger han.

Særligt er det dobbeltgængere, altså forskellige svampe, der ligner hinanden, som kan føre til ulykker.

Eksempelvis ligner den dødeligt giftige stenmorkel en spiselig morkel på en prik, og den populære champignon kan forveksles med den giftige snehvid fluesvamp.

Styrelsen opfordrer derfor også til, at man tager et billede af de svampe, man vil tilberede. Får man senere symptomer på forgiftning, kan Giftlinjen bedre hjælpe.

5 råd om svampe

  1. Spis kun svampe, du kender 100 procent.
  2. Spis kun anerkendte spisesvampe.
  3. Brug kun friske svampe i madlavning og nedkøl eventuelle madrester straks.
  4. Spis ikke svampe rå, da mange svampe så kan give ubehag.
  5. Medbring en nyere svampebog, når du går på svampejagt.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Sponsoreret indhold