Nyheder23. januar 2023

Giftige PFAS-stoffer: Slut med fiskemel

Efter fund af de enormt skadelige PFAS-stoffer i økologiske æg, er det nu slut med fiskemel
Der blev ikke fundet giftige PFAS-stoffer i ikke-økologiske æg.
Der blev ikke fundet giftige PFAS-stoffer i ikke-økologiske æg.
 Foto: Ritzau Scanpix

Der blev fundet farlige PFAS-stoffer i økologiske æg, og kilden til galskaben lå i foderet til hønsene, mener brancheforeningen Danske Æg.

Det var fiskemel, og nu skal det væk fra menuen.

Det fortæller selvsamme brancheforening.

Dog mener professor i miljømedicin på Syddansk Universitat, at fiskemelen ikke behøver at være den eneste kilde til det farlige stof.

Det fortæller han til Ritzau.

- Det kan komme fra lossepladser eller forskellige industrivirksomheder.

- Der er rigtig mange steder, hvor man har anvendt det her (PFAS, red.), og hvor fluorstofferne slipper ud til omgivelserne.

PFAS-stoffer ophober sig i blod og organer

* PFAS er en samling af flourholdige miljøskadelige kemikalier, som har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne.

* Stofferne er stabile, svært nedbrydelige og er vand- og fedtskyende.

* PFAS har været brugt i produkter lige fra fødevareemballage, brandslukningsskum til overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling. Nogle er forbudt at bruge i dag, mens andre fortsat bruges.

* PFAS-stofferne ophober sig i blod og organer og mistænkes for at øge risikoen for blandt andet kræft og hormonforstyrrelser.

* Et af de mest omtalte PFAS-stoffer er PFOS. Kemikalierne var tidligere populære i produktionen af bygningsmaterialer, fordi stofferne er brandhæmmende.

* PFAS-stoffer er blevet identificeret flere steder de senere år. Blandt andet kom det i foråret 2021 frem, at PFOS havde spredt sig fra en brandskole i Korsør til en nærliggende mark, hvor køer græssede.

* Senere viste en kortlægning i maj 2022 lavet af Danske Regioner, at 14.607 steder i Danmark bør undersøges for PFAS-forurening.

* Da Danske Regioner kom med sin opgørelse, var omkring otte procent - svarende til over 1100 - af grundene allerede undersøgt for forurening. Af dem var der påvist forurening på cirka 900 grunde.

* Danmark forsøger sammen med fire andre lande at få alle PFAS-stofferne forbudt i EU.

Opdaters ...

Sponsoreret indhold