Nyheder19. juni 2007

GENIET BILLE

Et karakteristisk træk i den danske folkesjæl er en næsegrus, fuldstændig ukritisk fascination af de af vore landsmænd, som på et eller andet tidspunkt har formået at markere sig i udlandet. Selv længe efter er de pågældende pr. definition geniale – også selv om de så ikke længere er det.
https://imgix.seoghoer.dk/media/sehoer/billeweb-jpg.jpg

Fænomenet kan iagttages i mange sammenhænge. Kvindelandsholdet i håndbold har for eksempel nydt godt af det. I en efterhånden fjern fortid fejrede håndboldpigerne et par triumfer i en sport, der nærmest er ukendt i udlandet. Og siden har de haft heltestatus - lige indtil den endelige og totale fiasko forleden mod Ukraine.

Spørgsmålet er, om sandhedens time nu også omsider er oprundet for en anden af vores nationale helte, filminstruktøren Bille August. En mand, som i dansk selvforståelse (og ikke mindst i sin egen) er en verdenshelt, et geni, som næsten er for stort til, at vi har gjort os fortjent til at være landsmænd med ham. Vel har August begået et par gode film, som han så rimeligvis også er blevet hædret for. Men der har sandt at sige også på det seneste været lidt langt imellem snapsene.

Det har vi så set lidt gennem fingre med - for manden er jo kunstner, en verdensstjerne. Og naturligvis skulle nationens stolthed have stillet 3,5 millioner kroner til sin rådighed i anledning af det oppustede H.C. Andersen-år. For dette anseelige, skatteyderfinansierede beløb skulle Bille begå en film om eventyrdigteren.

Pengene er for længst udbetalt. Men i ugen kunne Ekstra Bladet så afsløre, at der ikke er kommet skyggen af film ud af investeringen. Hvad pengene så er blevet brugt til, fortoner sig noget. Nu er der dog stillet os alle et regnskab i udsigt - når bilagene altså er hentet op fra en kælder, forstås.

Personligt føler jeg mig nu overbevist om, at der nok i sidste ende skal komme en H.C. Andersen-film fra Bille August. Den kunne jo passende tage sit udgangspunkt i "Kejserens nye klæder".

Sponsoreret indhold