Nyheder27. januar 2024

Fund af fugleinfluenza: Fødevarestyrelsen afliver 27.000 kalkuner

Sygdommen er blevet påvist i prøver i fuglebesætning nær Sønderupsønder mellem Skælskør og Slagelse
Fødevarestyrelsen begynder at aflive 27.000 kalkuner søndag, efter fund af fugleinfluenza.
Fødevarestyrelsen begynder at aflive 27.000 kalkuner søndag, efter fund af fugleinfluenza.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fødevarestyrelsen afliver i samarbejde med Beredskabsstyrelsen de kommende dage 27.000 kalkuner i en besætning nær Sønderupsønder mellem Skælskør og Slagelse.

Det sker, efter at der er blevet påvist fugleinfluenza i fuglebesætningen, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Aflivningen sker dels af hensyn til dyrevelfærden og dels for at begrænse risikoen for smittespredning. Styrelsen skriver, at fugleinfluenza kun meget sjældent smitter mennesker.

Det er anden gang på under en måned og dermed i hele 2024, at den dødelige og smitsomme sygdom er blevet påvist af styrelsen i en besætning tæt ved Skælskør.

Senest i torsdags lød det, at en besætning i området på 25.000 kalkuner skulle aflives efter fund af fugleinfluenza.

For at begrænse risikoen for, at sygdommen spreder sig, har Fødevarestyrelsen oprettet en overvågningszone på ti kilometer rundt om den smittede farm.

Der er desuden oprettet en beskyttelseszone på tre kilometer rundt om besætningen.

I begge zoner skal ejere af fjerkræ og fugle registrere deres fugle. Derudover er det forbudt at afholde udstillinger med fugle samt at flytte fugle eller produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonerne.

I november sidste år blev der påvist fugleinfluenza i en besætning på 32.000 kalkuner. Det fund skete også i nærheden af Skælskør.

Fødevarestyrelsen hævede i december trusselsniveauet for fugleinfluenza fra middel til høj.

Det betyder, at danske besætninger med høns, ænder, kalkuner og andet fjerkræ skal lukkes inde eller overdækkes for at undgå, at vilde fugle spreder smitte.

Derudover er dyrskuer og andre samlinger af fjerkræ og fugle forbudt.

Trusselsniveauet blev hævet, efter at styrelsen havde gjort et stigende antal fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Danmark og vores europæiske nabolande.

Bente Holst, der er veterinærchef i styrelsen, minder i pressemeddelelsen om, at udvise ekstra opmærksomhed på smittebeskyttelse, særligt på grund af de seneste to udbrud på meget få dage.

Sponsoreret indhold