Nyheder27. januar 2023

Fugleinfluenza smitter spanske mink

Danske minkavlere bør dog ikke bekymre sig, lyder det fra ekspert
De første mink ankom til Danmark 14. januar. Men minkavlerne skal ikke bekymre sig om variation af fugleinfluenza, der spreder sig blandt mink i Spanien lige nu, siger professor. 
De første mink ankom til Danmark 14. januar. Men minkavlerne skal ikke bekymre sig om variation af fugleinfluenza, der spreder sig blandt mink i Spanien lige nu, siger professor.
 Foto: Sergei Grits/AP/Ritzau Scanpix

En variation af fugleinfluenza spreder sig lige nu i en stor spansk minkbesætning, men de nyopstartede danske minkavlere bør ikke bekymre sig for meget.

Det vurderer Lars Erik Larsen, der er professor i veterinær biologi ved Københavns Universitet. Her arbejder han med virusinfektioner i produktionsdyr.

– Det er jo kun ganske få minkfarme, som starter op her i landet lige nu, så risikoen for at virusset også spreder sig til danske mink, er overordnet ikke så stor, siger han.

For godt to uger siden ankom de første mink til Danmark efter to års forbud. De kom fra Norge, men minkavlerne skal efter planen også modtage mink fra Spanien.

Forbuddet kom, fordi der i 2020 opstod en bekymring for, at coronasmitte i mink kunne medføre nye mutationer af coronavirus, der kunne sprede sig til mennesker og true effekten af fremtidige vacciner.

Landets minkavlere fik i forlængelse af et pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S) besked på at aflive alle mink.

Kræver risikovurdering

Udbruddet af fugleinfluenza i Spanien har fået Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til at afkræve en risikovurdering af den aktuelle situation.

– Jeg har torsdag bedt sundhedsministeren (Sophie Løhde (V), red.) om at få en risikovurdering hos Statens Serum Institut (SSI), så vi ved, hvad vi står over for, lyder det.

Selv om professor Lars Erik Larsen ikke bekymrer sig for, at danske mink smittes af fugleinfluenza, så erkender han alligevel, at virus og minkfarme generelt er en dårlig cocktail.

– Hver gang smitten bevæger sig fra mink til mink, vil den tilpasse sig på ny. Og da mink også er et pattedyr, vil der i det tilfælde også være en større risiko for, at virusset overføres til mennesker.

– Jeg synes, det er meget bekymrende med virus i minkfarme, så det skal man virkelig sørge for at få stoppet.

Man har ikke helt styr på, hvad det er for nogle konkrete ændringer, der skal ske i virus, før de tilvænner sig mennesker.

Men der er nogle genetiske markører, som skal ændre sig, inden det kan ske.

– Og i mink har man før set nogle nøglemutationer af et virus, som kunne indikere en forøget risiko for smitte til mennesker, lyder det.

Ifølge Lars Erik Larsen er Fødevarestyrelsen opmærksom på smitten med fugleinfluenza blandt mink i Spanien.

Enhedslisten og Peder Hvelplund ønsker et totalt forbud mod minkavl i Danmark.

Sponsoreret indhold