Nyheder9. maj 2022

Frygter Putin går amok i dag: Kan ende helt galt

Rusland holder i dag sin såkaldte sejrsdag - det kan blive Putins genvej til at erklære en mere omfattende krig, end den han allerede har sat i gang i Ukraine
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20220508-182757-7-1600x1066we.jpg
 Foto: Imago/Ritzau Scanpix

Præsident Vladimir Putin vil mandag stå i spidsen for Ruslands fejring af Sejrsdagen, der med store militærparader vil markere Nazitysklands fald for 77 år siden.

Men som det ser ud i øjeblikket er en egentlig fejring af sejr svær at få øje på i lyset af Ruslands invasion i Ukraine.

Der er derfor spekulationer om, hvorvidt Putin vil bruge dagen til at mobilisere Rusland, og om han vil sige, at Rusland ikke længere er i gang med en "specialoperation" i Ukraine.

Nu er Rusland nemlig i krig, og fjenden er Vesten og Nato.

Han bestemmer alt

CNN skriver, at Putin muligvis kan finde på at annektere de to prorussiske separatistområder Luhansk og Donetsk i Donbas-området i det østlige Ukraine.

Han har sagt, at målet med "specialoperationen" er at beskytte russiske mindretal og at "afnazificere" Ukraine.

Men Oleg Ignatov, rådgiver om Rusland i den internationale organisation Crisis Group, påpeger over for CNN, at det er svært at forudsige, hvad Putin vil gøre.

- Alle beslutninger træffes af én mand og et par af hans rådgivere, siger Ignatov.

Spekulationerne afvises forventeligt af en talsmand for den russiske regering, Dmitrij Peskov:

- Det er ikke sandt.

- Det er nonsens, sagde han ifølge nyhedsbureauet Tass.

Udenrigsminister: Handler ikke om Ukraine

Forleden erklærede Sergej Lavrov, Ruslands udenrigsminister også, at der ikke er en direkte sammenhæng mellem situationen i Ukraine og paraden i Moskva.

- Vore soldater baserer ikke deres handlinger på en særlig dato, sagde han ifølge Reuters til italiensk tv.

- Vi mindes vor sejr højtideligt. Timing og hastighed for det, der sker i Ukraine, afhænger af behovet for at minimere risikoen for civile og russiske soldater.

Sponsoreret indhold