Nyheder30. april 2024

Frygt for farlig sygdom får antallet af vacciner til at eksplodere

Andelen af borgere i hovedstadsområdet, der blev vaccineret mod den flåtbårne TBE-virus steg markant i 2023. Og der har i april i år været større efterspørgsel på vaccinen end nogensinde før
FLÅT
Andelen af borgere i hovedstadsområdet, der blev vaccineret mod den flåtbårne TBE-virus steg markant i 2023.
 Foto: Julian Stratenschulte/picture-al

Borgere i hovedstadsområdet søgte i stor stil mod vaccinationscentre og apoteker for at blive vaccineret mod TBE-virus i 2023.

Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI), som blev udgivet ved udgangen af 2023, skriver TV 2 Kosmopol.

TBE-virus fra flåter har været kendt på Bornholm de seneste 50 år, men i 2019 blev der for første gang konstateret et tilfælde i Tisvilde Hegn i Nordsjælland.

Opgørelsen fra SSI viser, at det siden 2016 har været på Bornholm, at flest borgere i forhold til indbyggertal er blevet vaccineret mod den alvorlige virus, der kan give hjernebetændelse.

Men i 2023 blev flere borgere vaccineret mod TBE-virus i både København, Københavns Omegn og i Nordsjælland. Særligt i Nordsjælland eksploderede antallet af vaccinationer fra lidt mere end 500 i 2022 til omkring 2.000 vaccinationer per 100.000 indbyggere i 2023.

Samtidig er antallet af vaccinationer i København og Københavns omegn mere end fordoblet.

SSI oplyser til TV 2 Kosmopol, at der på landsplan blev givet 89.148 doser i 2023 - det er cirka tre gange så mange som et normalt årligt forbrug.

Efterspørgslen efter vaccine mod TBE-virus ser ud til bare at fortsætter i 2024. I Danske Lægers Vaccinations Service oplever man således i øjeblikket “en meget stor efterspørgsel” på vaccine mod TBE-virus, lyder det fra Group CEO, Tanja Sølvkjær.

- Den er større end nogensinde før, og i april måned har der været ekstra travlt, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Danske Lægers Vaccinations Service har 47 klinikker på tværs af landet og vaccinerede i 2023 25.000 borgere mod TBE-virus. I år har man indtil videre vaccineret 11.550 personer - det er tre en halv gange flere vaccinationer sammenlignet med samme periode sidste år. 75 procent af vaccinationerne er foretaget på sjællandske klinikker.

De fleste efterspørger vaccinationer, fordi de enten skal rejse til eksempelvis Sverige eller fordi de skal ud i naturen i Danmark, lyder forklaringen.

- Vi ser en øget efterspørgsel i de områder, hvor der er højere koncentration af smittetilfælde, siger Tanja Sølvkjær til TV 2 Kosmopol.

Det er også muligt at blive vaccineret mod TBE-virus på apoteket, men Apotekerforeningen oplyser, at man ikke aktuelt har mulighed for fortælle om antallet af vaccinationer.

Sponsoreret indhold