Nyheder 3. juni 2009

Frederik: Uddanner sine kolleger

Skandinaviens tre tronfølgere har været sammen på Grønland for at studere klima
Frederik, Victoria og Haakon betragter deres tur til det kolde nord som lærerig
Frederik, Victoria og Haakon betragter deres tur til det kolde nord som lærerig
Foto: Polfoto

Det kan godt være, at man rent fysisk bliver kold i røven af at vandre rundt på den grønlandske indlandsis, men for Skandinaviens tre tronfølgere - Victoria, Haakon og Frederik - er det hjerterne, der banker varmt for at forstå og videreformidle deres viden om klimaet deroppe.

Lærerigt. Nogenlunde sådan lyder det samstemmende fra de tre nordiske tronfølgere, kronprinsesse Victoria af Sverige, kronprins Haakon af Norge og kronprins Frederik af Danmark, efter at de har tilbragt en lille uge sammen i Grønland.

Hovedtemaet for turen, som den danske kronprins har været vært for, har været klimaforandringer. Og de tre tronfølgere har blandt andet besøgt den internationale forskningsstation NEEM, hvor dybe iskerneboringer giver forskerne viden om tidligere tiders klimaforandringer.

- Det var fantastisk. Forskerne kørte en elektrisk sensor hen over en iskerne og kunne straks se, at der havde været et stort vulkanudbrud i år 1250, fortæller kronprins Haakon.

Også den svenske kronprinsesse var begejstret.

- Det er utroligt, hvordan man kan få oplysninger om klimaet for 120.000 år siden bare ved at aflæse en iskerne, siger kronprinsesse Victoria.

Sidste år besøgte de tre nordiske tronarvinger, inviteret af kronprins Haakon, Svalbard. Også her var temaet miljø og klimaforandringer - og det var for at blive i det spor, at kronprins Frederik havde besluttet, at Grønland skulle være mål for dette års tronfølgertur.

Om den ny viden om miljøet og klimaets skrøbelighed, som de tre har taget med hjem, siger den danske kronprins til Ritzau:

- For os er det her noget, vi er ved at lære. For vores børn bliver det en naturlig viden.

Det ligger endnu ikke fast, om de tre tronfølgere også tager på fælles tur næste år. I givet fald bliver det dog næppe i foråret, hvor Victoria giftes med Daniel med den nye nyre.

Sponsoreret indhold