Nyheder9. oktober 2009

Frederik: Tavs om de slemme drenge

Med indvælgelsen i Den Internationale Olympiske Komité kommer kronprinsen i selskab med en række herrer, hvis cv’er ikke ser helt pæne ud
Frederik kunne grine stort, da han blev valgt ind i IOC, men holder sin kæft, når talen falder på de suspekte personer, han fremover skal sidde til bords med
Frederik kunne grine stort, da han blev valgt ind i IOC, men holder sin kæft, når talen falder på de suspekte personer, han fremover skal sidde til bords med
 Foto: Polfoto

I den forløbne uge har Ekstra Bladet opregnet nogle af de herrer, som kronprins Frederik nu skal gå til møder med i Den Olympiske Komité.
Blandt medlemmerne i IOC har avisen fremhævet fem, som alle har et blakket ry.

Patrick Nyangweso, som har titlen generalmajor, og som arbejdede under den frygtede diktator Idi Amin i Uganda.

Alpha Ibrahim Diallo, der sidder som kommunikationsminister i Guinea, hvis regime er kendt for sine brutale dødspatruljer.

Lee Kun-hee, milliardær og anklaget for adskillige korruptions-, bedrageri- og skattesvindelsager i Sydkorea.

Vitali Smirnov, tidligere betonkommunist og bestikkelses- og korruptions-anklaget.

Lassana Palenfo, som i hjemlandet nyder titlen general og manden bag regimets dødspatruljer.

Dertil kommer IOC's æresmedlem og tidligere præsident, den navnkundige spanier Juan Antonio Samaranch, som er kritiseret for korruption gennem en årrække, og som i sin tid var en varm støtte af Francos fascistiske regime i Spanien.

Han blev spurgt adskillige gange. Men kronprins Frederik nægtede at kommentere på, hvordan han har det med, at han som IOC-medlem kommer til at sidde sammen d'herrer.

Det var den britiske revser af IOC Andrew Jennings, som kom ind på emnet med dette spørgsmål:

- Hvordan havde du det, da du trykkede hånd med Juan Antonio Samaranch. En mand, som hylder fascisme, og som stadig mener, at det var de forkerte, der vandt 2. verdenskrig, lød spørgsmålet, men kronprins Frederik ville ikke ind i diskussionen, skriver Ritzau.

- Det er et privilegium at blive medlem af IOC. Jeg vil ikke kommentere enkeltpersoner, siger han.

- Jeg ville ikke stå her, hvis min politiske neutralitet kom i fare. Og med hensyn til korruption er holdningen fra IOC klar - det accepteres ikke, siger Frederik.

Kronprinsen ser i stedet fremad.

- Det er en ny tid, som starter for mig. Jeg ville ikke stå her i dag, hvis ikke, der var fuld overensstemmelse med det, jeg påtager mig nu og min politiske neutralitet. Det har statsministeriet understreget, og jeg er glad for det er blevet nikket af, svarer kronprins Frederik på spørgsmålet om hans politiske neutralitet er i fare.

Sponsoreret indhold