Nyheder8. januar 2024

Frankrigs premierminister træder tilbage efter tumultarisk tid

Elisabeth Borne har været gennem en lang række mistillidsafstemninger som premierminister i Frankrig
Elisabeth Borne
Elisabeth Borne er færdig som Frankrigs premierminister.
 Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters/Ritzau Scanpix

Frankrigs premierminister, Elisabeth Borne, træder tilbage.

Det oplyser Frankrigs præsidentkontor mandag ifølge nyhedsbureauet AFP.

I en udtalelse siger præsident Emmanuel Macron, at han har accepteret premierministerens opsigelse.

På det sociale medie X takker han Borne for hendes arbejde "i nationens tjeneste" og skriver, at det har været "eksemplarisk hver eneste dag".

Borne har været premierminister i mindre end to år og har i den tid været gennem mindst 18 mistillidsafstemninger i det franske parlament.

Blandt andet i september, hvor der blev afholdt en mistillidsafstemning, efter at Borne havde gennemtvunget en ny finanslov uden parlamentets accept.

Borne blev premierminister i maj 2022.

Premierministeren i Frankrig udpeges af den siddende præsident og står til ansvar over for parlamentet. Hvis et flertal i parlamentet udtrykker mistillid til premierministeren, skal han eller hun gå af.

Det samme gælder regeringens øvrige ministre.

Det fremgår dog endnu ikke, hvad der ligger til grund for Bornes fratrædelse.

Præsident Macron har endnu ikke sat navn på hendes efterfølger. Men ifølge nyhedsbureauet Reuters bliver der i Frankrig peget på flere mulige kandidater.

Både nuværende undervisningsminister Gabriel Attal, forsvarsminister Sebastien Lecornu, finansminister Bruno Le Maire og den tidligere landbrugsminister Julien Denormandie bliver nævnt som mulige efterfølgere.

Frankrigs regering har kæmpet flere svære politiske kampe det seneste år. Især regeringens reform af det franske pensionssystem - og hævelsen af pensionsalderen - har affødt kritik.

Sponsoreret indhold