Nyheder30. maj 2008

FRANK HVAM: KLOVN I BIFFEN

Kom til premiere på filmen ”Gå med fred Jamil”, der er instrueret af hans fætter
https://imgix.seoghoer.dk/media/se-og-hoer/kendte-danmark/frank-hvam-stort-jpg.jpg

Skuespilleren Frank Hvam fra TV-serien "Klovn" er ikke den eneste i sin familie, som kan gøre sig gældende i film- og TV-verdenen.

Han dukkede op sammen med sin kæreste fra virkeligheden verden Anja Farsig til premieren på "Gå med fred Jamil" i Empire Bio i København, hvor fætteren med det arabiskklingende navn Omar Shargawi debuterede som spillefilminstruktør. Filmen har bl.a. vundet hovedprisen ved Rotterdam International Film Festival 2008.

- Ja, han er en god fætter, som har begået en god debutfilm, sagde Frank Hvam kort, inden han fandt sit sæde i biografen.
Filmen er en dramatisk, arabisk fortælling om nedarvet religiøst had, der er taget med til Danmark - et had, baseret på 1400 års blodsudgydelser mellem to muslimske franktioner.

Franks TV-kæreste, Mia Lyhne, var i biografen i sidste uge, hvor hun for første gang nogensinde viste sig sammen med en kæreste. Han hedder Peter Kaplers, de har været kærester i nogen tid, og meget mere er der ikke at sige om den sag!

ANMELDELSE ******

Titel: "Gå med fred Jamil".
Medvirkende: Dar Salim, Salah El Koussa, Munir Shargawi, Hassan El Sayed, Fouad Ghazali m.fl.
Instruktør: Omar Shargawi.
Anmeldt af John Lautrup, om giver 5 ud af 6 stjerner.

Lad det være sagt straks. Det er en stærk film. Rigtig stærk. Men også ubehagelig og skræmmende. Filmen gennemspiller et arabisk blodhævn-drama på Nørrebro, og instruktørdebutanten, Omar Shargawi, frygter med rette, at den vil bekræfte mange danskere i deres fordomme.

Hans ærinde er ellers at nuancere vores syn på indvandrere og flygtninge fra Mellemøsten. Det lykkes ham da også at skabe sympati for nogle af filmens figurer, men sympatien drukner fuldstændig i det faktum, at historien udstiller en blodhævn-kultur så primitiv, at det skriger til himlen.

Jamil er sunnimuslim og flygtede som dreng med sin far fra Libanon til Danmark efter at have set sin mor blive dræbt. Mange år senere finder han ud af, at drabsmanden, en shiamuslim, også er i Danmark og færdes i det samme miljø som han selv. Jamil beslutter sig for at tage den hævn, som faderen aldrig mandede sig op til at tage. Og så kører voldsspiralen. Opildnet af hadet mellem de to muslimske trosretninger.

Skuespillerne er hovedsageligt amatører, men de spiller forrygende på en blanding af dansk og arabisk. Slutningen er dyster, og bagefter bliver publikum siddende usædvanligt længe i sæderne. Man skal lige fordøje oplevelsen. Den er stor.

Sponsoreret indhold