Nyheder24. maj 2016

Fortsætter magtkampen: Presser Margrethe af tronen

Selv om den royale pensionist ikke vil med sin hustru på sommertogt på Kongeskibet Dannebrog, stiger han gladeligt ombord, når han skal holde fest for sine venner
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/prins_henrik_dm0003-2016.jpg
 Foto: Dan Mariegaard

Prins Henriks opførsel kan i sidste ende presse Margrethe til at abdicere.

Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen.

Siden dronningen i årets nytårstale offentliggjorde, at hendes mand lod sig pensionere som prins, har den 81-årige franskmand benyttet sit otium til et noget sent ungdomsoprør.

For nylig meldte han endnu engang afbud til et vigtig arrangement i kongefamilien. Denne gang var det hans hustrus fætter, den svenske konge Carl Gustafs 70-års fødselsdag, som han pjækkede fra.

Men få dage senere skejede han ud med franske klovnerier på smørrebrødsrestaurranten Grøften i Tivoli, hvor han var i særdeles festligt humør.

https://imgix.seoghoer.dk/tivoliklubben-337-cpo_2.jpg
 Foto: Claus Poulsen

Prinsen var særdeles munter og løssluppen, da han for nyligt var med Tivoli Clubben på smørrebrødsrestauranten Grøften i Tivoli. Den tidligere prinsgemal gav den hele armen på dansegulvet, hvor han forlystede sig med operasangerinderne Sofie Ottosen og Susanne Elmark. Senere kastede den 81-årige pensionist sig ud i en tur i Tivolis nye forlystelse Fatamorgana.(Foto: Claus Poulsen)

https://imgix.seoghoer.dk/tivoliklubben-527-cpo.jpg
 Foto: Claus Poulsen

(Foto: Claus Poulsen)

Når dronning Margrethe til sommer tager på togt med kongeskibet Dannebrog, bliver det også uden hendes mand under armen.

Han drager i stedet alene til Frankrig for at holde ferie. Henrik var dog ikke for fin til påmønstre kongeskibet alene, da han i sidste uge holdt hof for Dansk Yacht Klub i anledning af klubbens 150-års jubilæum.

– Det at være kongelig er ikke et ’one man show’. I hvert fald ikke i Danmark, hvor der er tradition for, at kongefamilien snarere end kongen står i centrum, og at folket forholder sig til kongehuset som et kongepar. Den tradition for, at man optræder som par, bryder Henrik med bevidst og konsekvent. Det er et klart brud og et meget stærkt signal, han sender, om, at han mener det alvorligt. Han vil ikke det her mere. Han vil ikke være en del af et team. Han er kun prins Henrik. Han er ikke prinsgemal. Han vil ikke længere stå ved Margrethes side, siger historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen.

https://imgix.seoghoer.dk/prins_henrik_dm0009-2016.jpg
 Foto: Dan Mariegaard

Henrik viste for nylig, at han sagtens kan bruge Kongeskibet Dannebrog, når han skal holde fest med sine venner. Men han vil ikke sejle med dronningen på sommertogt i år (Foto: Dan Mariegaard)

– Hvis han som en ældre herre i ny og næ meldte fra eller trappede ned, var der jo ingen, der ville hidse sig op over det. Men det her er ikke en nedtrapning. Det er et klart brud, og det er ret konsekvent udført.

[node:aller-related-content]

Det kan ikke fortsætte
Fortsætter prins Henrik sit oprør, vurderer eksperten, at det kan ende med, at dronningen må abdicere.

– Alting står virkelig åbent. Han lægger et meget stort pres på hende. Dronningen har afvist al snak om pensionering. Det er fordi, hun er et pligtmenneske, som opfatter det at være dronning som en opgave, hun skal udfylde, så længe hun kan. Hun vil ikke fremstå som den, der vælger den lette løsning. Men Henrik lægger et pres på hende og på kongehuset og kongerollen. Hvornår der sker noget, ved jeg ikke. Men jeg kan ikke se, at det kan fortsætte på den måde i det uendelige, lyder ekpertvurderingen.

Sponsoreret indhold