Nyheder17. november 2022

Forskning forklarer: Derfor hører teenagere ikke efter

Der er en videnskabelig forklaring på, hvorfor børn stopper med at høre efter, når de rammer teenageårene – i hvert fald når mor siger noget
Det ligger i teenageres biologi ikke at lytte, når mor taler.
Det ligger i teenageres biologi ikke at lytte, når mor taler.
 Foto: Colourbox

De kan faktisk ikke gøre for det. Teenagerne.

At de ikke lige hører efter, når de bliver bedt om at tage skraldeposen med ud eller får at vide, at de skal være hjemme klokken 21.

Det viser forskning fra Stanford Medicine.

For når mennesker rammer 13-års-alderen, sker der et skifte i hjernen, der gør, at de får sværere ved at høre efter, når mor taler.

Op til da er børn programmeret til at lytte efter mors stemme, men når de bliver teenagere, forbereder hjernen sig biologisk på at skulle skilles fra forældrene.

Forskningsresultatet kommer fra hjernescanninger, der klarlægger, hvornår teenagere begynder at separere sig fra hjemmet. Helt ubevidst.

– Ligesom et spædbarn ved, at det skal lytte efter mors stemme, ved en ung i puberteten, at vedkommende skal lytte efter nye stemmer, forklarer PhD Daniel Abrams, der står for studiet.

Han er professor i psykiatri og adfærdsvidenskab.

– Som teenager ved man ikke, at man gør det. Man er bare sig selv: Man har sine venner og nye kammerater, og man vil gerne tilbringe tid med dem. Ens hjerne bliver mere og mere fintfølende overfor og tiltrukket af disse nye stemmer.

I teenagehjerner bliver de centre i hjernen, der belønner og prioriterer vigtige stimuli altså i højere grad aktiverede af nye, ukendte eller fremmede stemmer, end af mors røst. Og det er sundt.

– Det er det, vi har fundet frem til: Det er et signal, der hjælper teenagere med at engagere sig i verdenen og skabe forbindelser, som giver dem mulighed for at tilpasse sig socialt uden for familien, slår forfatteren bag studiet, PhD Vinod Menon, fast.

Sponsoreret indhold