Nyheder28. maj 2021

Forskere slår fast: Du kan ikke blive ældre end dette

Vi bliver ældre og ældre, men hvor gamle kan vi – ifølge videnskaben – egentlig blive?
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/depphotos185272.jpg
 (Arkivfoto: MEGA)

I stenalderen blev vi i gennemsnit ikke mere end 35 år. Sådan er det bestemt ikke i dag.

De fleste 35-årige føler sig i dag flyvende – og med god grund. For i dag bliver vi meget ældre. Heldigvis.

I Danmark bliver kvinder i dag i gennemsnit 82 år, mens mænd bliver 78 år. Og det er altså et ganske længere liv, end vi kunne se frem til i stenalderen.

Årsagen er blandt andet, at vi i dag lever sundere og bedre end vores forfædre. Vi får bedre mad, vi har en bedre seng – og vi bliver ikke overfaldet af tigre og bjørne midt om natten.

Og så er vi også blevet bedre til at forebygge og behandle sygdomme.

Men hvor gamle kan vi egentlig maksimalt blive, hvis man spørger videnskaben?

Ja, det er der nu svar på.

En række forskere i Singapore har således gennemført en omfattende undersøgelse i samarbejde med Roswell Park Comprehensive Cancer Center i Buffalo.

Og her fandt de frem til, at mennesker ikke kan blive ældre end maksimalt 150 år.

Når (eller hvis) mennesker når 150 år, er vores kroppe ikke længere i stand til at kunne modstå de ydre og indre påvirkninger, som kroppen hele tiden udsættes for.

De ydre påvirkninger er alt det, som vi kan blive udsat for, når vi færdes i verden: Vi kan falde, vi kan slå armen, vi kan fryse osv.

De indre påvirkninger er alt det, som kroppen selv udsætter sig selv for: Det kan være, hvordan vores nyrer fungerer, hvordan vores vejrtrækning arbejder, og hvordan vores muskler får slappet af.

Kort fortalt mister kroppen sin evne til at beskytte sig selv og hele sig selv.

Men hvorfor gør den det? Jo, lad os tage en kort biologitime.

Kroppen er opbygget af celler, som hele tiden deler sig. Det gør de for at blive fornyet eller reparere de celler, der er gået i stykker.

Med alderen bliver cellernes evne til at dele sig dog mindre. Til sidst kan de slet ikke dele sig mere, hvilket betyder, at kroppen ikke længere er i stand til at hele eller beskytte sig selv.

Ifølge den store undersøgelse vil et menneske, der når 150 år, have celler, der ikke længere er i stand til at dele sig. Så selv om personen ikke har været ramt af sygdomme eller skader, er kroppen så gammel, at den ikke kan mere.

Vores egen krop forhindrer os altså i at leve for evigt.

Den ældste nogensinde (indtil videre hvert fald) var franske Jeanne Louise Calment, der blev født i 1997 og som levede i hele 122 år og 164 dage.

Men måske hun en dag bliver slået?

Måske er den første person, der bliver 150 år, allerede født...

Sponsoreret indhold