Nyheder4. februar 2024

Formand tror ikke på Uber som løsning: - Hovedløst

Formand for 3F Transport kalder det hovedløst, hvis Uber tillades i Danmark igen. LA ser stort potentiale
Lige nu diskuteres det, om Uber skal tillades på dansk jord igen. Det kan ikke blive en løsning på mobiliteten i yderområderne, mener formand
Lige nu diskuteres det, om Uber skal tillades på dansk jord igen. Det kan ikke blive en løsning på mobiliteten i yderområderne, mener formand
 Foto: Ritzau Scanpix, THOMAS OLIVA / AFP

Uber eller lignende platforme kan ikke løse de udfordringer, der er med kollektiv mobilitet i yderområderne i Danmark.

Det mener Jan Villadsen, som er formand for 3F Transport.

- Jeg kender ikke til andre steder, hvor Uber fungerer i tyndt befolkede områder. Det fungerer der, hvor der er rigtig mange mennesker at køre med. Så det tror jeg ikke, er en løsning, siger han.

Transportminister Thomas Danielsen (V) åbnede i et interview med Politiken lørdag for at diskutere et comeback til Uber i Danmark.

- Uber kan helt sikkert løse mange mobilitetsudfordringer. Men jeg lægger mig ikke fast på nogen modeller, sagde ministeren til avisen.

Tilbage i 2017 lukkede kørselstjenesten i Danmark, fordi virksomhedens forretningsmodel blev gjort ulovlig med taxiloven.

Og det vil være "hovedløst" at tillade tjenester som Uber at drive forretning i Danmark igen, mener Jan Villadsen.

- Jeg synes, man skal huske, at da Uber var her sidst, viste det sig, at 99 procent af dem, der kørte, ikke havde betalt skat. Og mange var på overførselsindkomster ved siden af. Det er nogle mærkelige tilstande at indføre i Danmark igen, siger han.

Skat kontrollerede oplysninger fra i alt 1195 ud af 1799 chauffører, der kørte for Uber fra oktober 2014 til udgangen af 2015. I 99 procent af tilfældene fandt myndigheden fejl og mangler, oplyste Skat i 2018.

Regeringen har nedsat et ekspertudvalg, som skal komme med forslag til, hvordan nye kollektive transportløsninger kan understøtte mobiliteten i hele Danmark.

Arbejdet forventes at være færdigt i slutningen af 2024.

Transportordfører fra Liberal Alliance, Jens Meilvang, tror, at Uber og andre lignende platforme kan være med til at løse, de udfordringer, der er i yderområder.

- Der mangler taxakørsel i yderområderne generelt. Der, hvor der ikke går en bus længere, kan det være en del af løsningen, at naboens søn kan tjene en skilling på at køre en ældre til lægen, siger han.

Sponsoreret indhold