Nyheder23. august 2022

Forbyder folkefest i Ukraine: Frygter et kæmpe angreb i morgen

Onsdag er det 31 år siden, at Ukraine blev uafhængigt af Sovjetunionen - det kan også blive dagen, hvor Rusland gennemfører et meget voldsomt angreb mod landets største byer
Omegnen af Kyiv blev i foråret forvandlet til ruiner, men det lykkes aldrig russerne at indtage den ukrainske hovedstad på rekordtid, som Putin ellers havde håbet.
Omegnen af Kyiv blev i foråret forvandlet til ruiner, men det lykkes aldrig russerne at indtage den ukrainske hovedstad på rekordtid, som Putin ellers havde håbet ville ske.
 Foto: Sergei Supinsky/AFP/Ritzau Scanpix

I Ukraines hovedstad, Kyiv, bliver offentlig fejring af landets uafhængighed fra Sovjetunionen ikke tilladt.

Det sker, fordi truslen for et russisk angreb er forhøjet.

En amerikansk embedsmand har mandag sagt, at Rusland har planer om at ramme ukrainsk infrastruktur i de kommende dage.

I weekenden har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagt, at Rusland kunne prøve at gøre noget "særligt grumt" i dagene op til, at Ukraine markerer 31 års uafhængighed onsdag.

Uafhængighedsdagen falder på halvårsdagen for den russiske invasion af landet.

Bilbomben, der forleden dræbte russiske Darya Dugina, er en af grundene til, at Ukraine nu frygter en voldsom "hævn" fra Rusland i morgen.
Bilbomben, der forleden dræbte russiske Darya Dugina, er en af grundene til, at Ukraine nu frygter en voldsom "hævn" fra Rusland i morgen.
 Foto: Investigative Committee Of Russia/Reuters/Ritzau Scanpix

De lokale myndigheder i Kyiv har blandt andet på den baggrund udstedt forbud mod offentlige begivenheder i forbindelse med uafhængighedsdagen.

Forbuddet gælder fra mandag til torsdag og er blandt andet begrundet med en risiko for raketangreb, viser et dokument.

Hovedstaden er langt fra krigens frontlinje, og den er sjældent blevet ramt af russiske missiler, siden ukrainske soldater fordrev russiske styrker fra millionbyen i marts.

I den nordøstlige by Kharkiv, der ofte har været ramt af artilleri- og raket angreb, har borgmester Ihor Terekhov annonceret en udvidelse af et udgangsforbud, så det allerede gælder fra klokken 16 fra tirsdag til torsdag.

I havnebyen Mykolajiv, der ligger tæt på territorie, som Rusland har erobret, siger guvernør Vitalij Kim, at man planlægger at lade indbyggerne arbejde hjemme tirsdag og onsdag, og at man opfordrer folk til ikke at samles i store grupper.

Frygten for intensiverede angreb er vokset, efter at den russiske efterretningstjeneste mandag beskyldte Ukraine for at stå bag drabet på Darya Dugina.

Hun var datter at en ultranationalistisk russisk politolog, og hun blev dræbt i en formodet bilbombeeksplosion lørdag.

Ukraine har afvist, at landet er involveret i drabet.

Sponsoreret indhold