Nyheder5. februar 2024 (opd. 5. februar 2024)

Fokus på "skærmkroppe": Mange unge vil ændre deres krop

Mange unge ønsker at ændre deres krop, når de sammenligner sig med andre på sociale medier, viser nye tal
47 procent får ofte lyst til at tabe sig, når de ser andres kroppe på sociale medier, mens 57 procent ville ønske, at de havde en mere trænet krop, fremgår det af en undersøgelse fra Sex & Samfund. (Arkivfoto).
47 procent får ofte lyst til at tabe sig, når de ser andres kroppe på sociale medier, mens 57 procent ville ønske, at de havde en mere trænet krop, fremgår det af en undersøgelse fra Sex & Samfund. (Arkivfoto).
 Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

47 procent af de adspurgte unge oplever at få lyst til at tabe sig, når de ser andres kroppe på sociale medier, viser en ny undersøgelse fra foreningen Sex & Samfund.

Undersøgelsen har fokus på "skærmkroppen". Det er de kroppe, man ser på sociale medier.

Ifølge generalsekretær i Sex & Samfund Majbrit Berlau bidrager de sociale medier til, at der ikke er plads til den usikkerhed og akavethed, som mange unge oplever, når deres krop forandrer sig.

– Hvis man kun eksponeres for de perfekte veltrænede kroppe eller den fremherskende modbølge, hvor mavedeller og kropsbehåring selvsikkert vises frem på skærmen, så skaber det en stor afgrund mellem den virkelighed, man oplever med sin egen krop, og de kroppe, man ser på sociale medier.

Så føler mange unge, at de er forkerte, og at de er nødt til at ændre deres krop, siger hun.

Undersøgelsen er baseret på besvarelser fra i alt 1031 respondenter i alderen 15 til 29 år.

I undersøgelsen fremgår det, at 47 procent ofte får lyst til at tabe sig, når de ser andres kroppe på sociale medier, mens 57 procent ville ønske, at de havde en mere trænet krop.

Malene Charlotte Larsen, der er lektor på Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aalborg Universitet, peger på, at der er to retninger, som de unges tanker kan gå i, når de ser en "perfekt" krop på sociale medier.

– Enten kigger man med utilfredse øjne på sin egen krop og sammenligner den med kroppen på skærmen. Ellers forholder man sig kritisk og tænker straks, at det billede må være redigeret, fordi sådan er der ingen, der ser ud, siger Malene Charlotte Larsen.

Majbrit Berlau fra Sex & Samfund mener, at de unge skal lære at have en kritisk tilgang til sociale medier samt mere oplysning.

– Først og fremmest bør kropsidealer være en obligatorisk del af seksualundervisningen.

– Dernæst skal vi være mere til stede dér, hvor de unge oplever skærmkroppe, med viden og påmindelse om at forholde sig kritisk over for det, de ser på platformene.

Sponsoreret indhold