Nyheder 21. oktober 2021

Første nye ejendomsvurderinger i 10 år: Skal du have penge retur?

Over de kommende knap to måneder vil ejerne af omkring 50.000 boliger modtage deres nye ejendomsvurderinger
Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix

For første gang siden 2011 bliver de første nye ejendomsvurderinger nu sendt ud.

Det betyder ifølge en pressemeddelelse fra Vurderingsstyrelsen, at der fra i dag og de kommende to måneder vil blive sendt vurderinger ud af omkring 50.000 boliger, hvis ejere får besked via deres e-Boks.

Og det kan betyde, at man får penge retur.

"Efter modtagelse af vurderingen vil boligejerne efterfølgende få besked om, hvorvidt de skal have penge tilbage for ejendomsskatter betalt i perioden 2011-2020," skriver styrelsen.

Derimod slipper boligejere, der skylder i skat på grund af vurveringerne, for en ekstraregning.

Det betyder det for dig

 

- På grund af skattestop på ejendomsværdiskatten, der fortsætter frem til de nye boligskatteregler indføres i 2024, vil den altovervejende del af boligejerne ikke opleve en stigning i deres ejendomsværdiskat – heller ikke selvom de modtager en højere vurdering.

- Frem til 2024 er der derudover en stigningsbegrænsning på, hvor meget grundskylden kan stige.

- De fleste boligejere vil derfor ikke opleve, at en stigning i grundværdien får væsentlig indflydelse på det beløb, de skal betale i grundskyld.

- Derudover kan stigninger i grundskylden indefryses til den dag, hvor boligejeren fraflytter ejendommen.

Kilde: Vurderingsstyrelsen

De skal vente

Det er ejerne af godt 50.000 parcel- og rækkehuset rundt om landet, der bliver de første til at få en ny vurdering.

Yderligere op mod 100.000 ejendomme får en vurdering efter nytår, mens der er 2. halvår 2022 vil ske en vurdering af de resterende godt 700.000 parcel- og rækkehuse.

Ejer du en ejerlejlighed, et sommerhus og andre typer af ejerboliger sker vurderingen først på et senere tidspunkt.

Du kan læse mere om ejendomsvurderingerne her.

Sådan får du besked

 

Alle boligejere vil de kommende år modtage tre vigtige breve fra Vurderingsstyrelsen i deres elektroniske postkasse.

 

1. Deklaration: Som noget nyt modtager boligejerne de data og oplysninger, der ligger til grund for den kommende vurdering. Det er fx oplysninger om tinglyste ejendomshandler i området, geodata, plandata og data fra Bygnings- og Boligregistret (BBR). Boligejerne kan tjekke oplysningerne og har mulighed for at gøre indsigelse og give supplerende oplysninger, inden de får deres vurdering.

2. Vurdering: Ejendomsvurderingen består af en ejendomsværdi og en grundværdi, som Vurderingsstyrelsen har fastsat ud fra de oplysninger, boligejerne er blevet gjort bekendt med i deklarationen. Der er selvfølgelig mulighed for at klage over vurderingen. Boligejerne får besked, når klageadgangen er åben.

3. Tilbagebetalingsordning: Den offentlige vurdering har været suspenderet, så de hidtidige vurderinger er en videreførelse af 2011-vurderingerne. Boligejere, der har betalt for meget i boligskat mellem 2011 og 2020, får penge tilbage. Tilbagebetalingen foregår automatisk, når klagefristen er udløbet. Beløb under 200 kr. udbetales dog ikke. Boligejerne modtager en afgørelse om, hvorvidt de er berettiget til kompensation, efter vurderingerne er sendt ud. Boligejere, der er blevet beskattet af for lave vurderinger i perioden, skal ikke betale ekstra boligskat. 

Kilde: Vurderingsstyrelsen

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold