Nyheder22. marts 2023

Fødevarestyrelsen advarer: Pas på ramsløgenes giftige fætter

Der er ikke længe til, at duften af ramsløg spreder sig i de danske skove, men du skal passe på, hvis du skal på jagt efter de grønne blade til din pesto, -smør eller -olie
Rasmløg titter frem
Ramsløg er begyndt at titte frem i skovbunden. Brug nulre-tricket til at tjekke, om det er ramsløg eller en giftig dobbeltgænger, du tager hjem. Dufter bladene af hvidløg, er det ramsløg.
 Foto: Fødevarestyrelsen

Snart vrimler det med de karakteristiske grønne blade rundt omkring i de danske skove, men der er grund til at være varsom, når jagten efter lækkert tilbehør til madlavningen sætter ind.

Fødevarestyrelsen advarer nemlig om en giftig dobbeltgænger, man nemt kan tage fejl af, når sankernes begejstring sætter ind.

Hvert år går folk nemlig i den farlige fælde, og giftlinjen får opkald fra danskere, som er bekymrede for, om de har sat ramsløg eller dens giftige dobbeltgængere til livs.

Det er liljekonvallen, der til forveksling ligner ramsløget. Særligt før liljekonvallen "har sat sine hvide, klokkeformede blomster".

Ramsløg vs. linjekonvallen
Til højre ses ramsløg, mens det til venstre er dens giftige dobbeltgænger liljekonvallen.
 Foto: Fødevarestyrelsen

Man kan nemlig nemt komme til at tage fejl af de grønne, aflange blade, som ligner hinanden i det tidlige forår, forklarer Henrik Dammand, kontorchef i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Ramsløg bruges ofte i store mængder, og det kan være alvorligt, hvis man kommer til at bruge blade fra liljekonval i stedet for ramsløg. Det kan medføre opkast, diarré og påvirke hjerterytmen, og i værst fald være livsfarligt. I andre europæiske lande har vi set eksempler på, at forgiftning med liljekonval har haft dødelig udgang, siger Henrik Dammand.

Sidste år havde godt en håndfuld danskere, der havde kontaktet giftlinjen, symptomer på forgiftning efter forveksling.

Ramsløg kan også forveksles med høsttidløs og hvid foldblad.

Her kan du se ligheden mellem de fire planter, der kan forveksles:

Forskellen på ramsløg og giftige planter

Sponsoreret indhold