Nyheder23. december 2021

Fødevarestyrelsen advarer mod "mormors" krystalskåle

Fødevarestyrelsen understreger, at det kan være ganske sundhedsskadeligt at bruge krystalskåle til at opbevare sure madvarer som rødkål, syltede agurker, citron eller kirsebærsovs
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/foedevarestyrelsen.jpeg
 (Foto: Fødevarestyrelsen)

Når and, flæskesteg og risalamande skal serveres juleaften, er det ofte i familiens flotteste skåle og fade.

Men der er altså god grund til at være forsigtig, hvis du er én af de mange, der bruger ”mormors” smukke krystalskåle juleaften.

For de fine skåle kan være ganske sundhedsskadeligt at bruge til sure madvarer som rødkål, syltede agurker, citron eller kirsebærsovs. Hvert fald hvis du lader det lækre tilbehør blive i krystalskålene natten over.

Det oplyser Fødevarestyrelsen på Facebook:

”Jo mere sur maden er, jo mere bly kan skålen afgive til maden. Bly kan påvirke dit og særligt dit barns centralnervesystem”, skriver Fødevarestyrelsen på Facebook.

”Det er især ældre krystalglas, som indeholder meget bly. Men nyere krystal kan også indeholde større mængder. Derfor er grænseværdierne for bly i krystal ved at blive sat ned,” lyder det videre,

I stedet anbefaler Fødevarestyrelsen, at man ikke bruger krystalskåle til at opbevare sure madvarer i længere tid.

Fødevarestyrelsen oplyser i samme opslag, at man heller ikke bør opbevare portvin i krystalkarafler.

Sponsoreret indhold