Nyheder7. december 2021

Fodrer du fuglene korrekt? Pas på ikke at gå i disse fælder

Mange danskere giver gerne fuglene en hjælpende hånd om vinteren, men man skal være varsom med, hvad man giver til de små fjerkræ
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/fugl_-_dyrenes_beskyttelse_1.jpg
 Foto: Per Finn

Det er vinter, og derfor finder du det klassiske foderbræt frem og hænger en mejsekugle købt i supermarkedet op i træerne.

Nu har du gjort dit for, at fuglene også i år kommer mætte gennem den kolde tid. Men faktisk gør du de fjerklædte væsener en bjørnetjeneste.

- Foderbrætterne er nogle smittespredere af rang. Vi serverer heller ikke mad på tallerkner, vi har vasket i toilettet, siger Michael Carlsen, der er biolog og ansat hos Dyrenes Beskyttelse, til SE og HØR.

- Fuglene ligger og træder rundt i afføring i de samme korn. Dette kan sprede sygdomme mellem fuglene, fortsætter han.

Derfor skal foderbrættet skiftes ud med en foderautomat ifølge biologen.

Lav din egen foder

Mejsekuglerne fra supermarkedet er desuden ikke vejen frem, da de er lavet af en hård fedtblanding, som ofte er iblandet ligegyldige frø. Det svarer til junkfood for fugle.

- Jeg har aldrig forstået de billige mejsekugler fra supermarkedet. Man bør i stedet lave sine egne. Så undgår man også det lille net, som kan dræbe små fugle som gråspurve, hvis de får foden viklet ind i det.

Lav dine egne fedtkogler

En sund vinterkost til fuglene kan kombineres med en omgang vinterhygge for hele familien. Det eneste, det kræver, er nogle få ingredienser samt kogler i stedet for plastiknet.

Det skal du bruge:

- Kogler (fyrrekogler er mest egnede)

- Natursnor

- Økologisk fedt

- Økologisk havregryn

Sådan gør du:

- Anskaf 4-6 kogler enten ved køb eller familie-ekspedition til den nærmeste skov. Lad koglerne stå indenfor i nogle dage, så de åbner sig.

- Bind en løkke i enden på de åbnede kogler, så de kan hænges op i haven.

- Bland fedt og havregryn (mere af det første og mindre af det sidste). Vurder selv efter blandingens konsistens, hvorvidt der skal tilsættes mere fedt eller havregryn. Den ønskede konsistens er klæbrig og fast.

- Tag en kogle og stop fedtblandingen ind mellem kogleskællene.

- Koglerne er nu klar til at blive hængt op i haven.

Æbler oven på sneen

Når sneen falder, som den har gjort de seneste dage, er det desuden en rigtig fin ting at smide nogle æbler ud oven på sneen.

- Solsorten og andre drosler, render normalt rundt på jorden og vender blade, hvor den finder insekter, bænkeniddere og orme. Men det har den svært ved, når der er sne.

- Derfor er et æble oven på sneen helt genialt. Men kun et par ad gangen, for finder en solsort et godt æble, så forsvarer den det med næb og klør, siger Michael Carlsen.

Gode råd til brug af foderautomat

- Anskaf en foderautomat uden trug, så fuglene ikke har afføring i maden.

- Fyld kun foderautomaten med én slags frø, da fuglene ellers sidder og fisker efter deres favoritter, hvilket kan udvikle sig til frø-spild.

  • - Placér altid foderautomaten tæt på buskads, da fugle foretrækker at kunne komme hurtigt i sikkerhed.

Sponsoreret indhold