Nyheder5. april 2024 (opd. 5. april 2024)

FN-råd: Stop for våbensalg til Israel

Står det til FN's Menneskerettighedsråd, så skal der ikke længere sælges våben til Israel
Her stiger røgskyerne fra et israelsk angreb i Rafah.
Her stiger røgskyerne fra et israelsk angreb i Rafah.
 Foto: Mohammed Abed/AFP/Ritzau Scanpix

FN's Menneskerettighedsråd kræver i en resolution vedtaget fredag, at Israel drages til ansvar for mulige krigsforbrydelser i Gaza og et stop for våbensalg til Israel.

Resolutionen, som blev vedtaget med støtte fra 28 af rådets 47 medlemsstater. Seks medlemslande stemte imod resolutionen, mens 13 undlod at stemme.

Det er første gang, at FN-organet, som er det vigtigste organ for menneskerettigheder i verdensorganisationen, har taget stilling i Gaza-konflikten. Flere end 33.000 mennesker er ifølge myndighederne i Gaza blevet dræbt under krigen.

USA har tidligere kritiseret FN's Menneskerettighedsråd for at være præget af partiskhed mod Israel, mens rådet samtidig har indlemmet andre stater, der overtræder menneskerettighederne.

Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock, siger i en erklæring til Israel fredag, at "der ikke må komme flere undskyldninger for udsættelser af nødhjælp til Gaza." Det skriver hun på X.

Meirav Eilon Shahar, Israels faste repræsentant i FN i Genève, beskylder Menneskerettighedsrådet for i lang tid at have "svigtet den israelske befolkning og for længe at have forsvaret Hamas."

- I henhold til den resolution I har vedtaget her i dag, så må Israel ikke beskytte dets befolkning, mens Hamas har enhver ret til at dræbe og torturere uskyldige israelere, sagde hun før afstemningen og kaldte resolutionen for en støtteerklæring til Hamas.

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, erklærede, at USA stemte mod resolutionen, fordi den ikke fordømte Hamas for angrebene den 7. oktober eller henviser til det terrorrelaterede ved angrebet.

USA gjorde det imidlertid også klart, at Israel ikke har gjort tilstrækkeligt for at beskytte civile i dets krig mod Hamas.

- Beviserne er i de resultater, som vi ser på landjorden i de kommende dage, i de kommende uger, siger Blinken, som fredag talte med EU-ledere i Bruxelles Han gjorde det klart, at Israel "må maksimere alle bestræbelser på at beskytte civile".

- Vi kan ikke have, at så mange mennesker fortsat bliver fanget i en krydsild og bliver såret eller dræbt, siger han.

/>

Sponsoreret indhold