Nyheder25. april 2024 (opd. 25. april 2024)

Flytrafikken ramt af lukket luftrum i Norge

Melder om betydelige forsinkelser - rejsende opfordres til at følge med hos flyselskaberne

Luftrummet i det sydlige Norge blev torsdag morgen lukket på grund af en tilsyneladende teknisk fejl ved kontrolcentret i Oslo.

Det oplyser den statsejede virksomhed Avinor, som driver en række lufthavne og flyvepladser i Norge, i en udtalelse ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Luftrummet blev delvist åbnet for trafik igen klokken 8.40, og mindre end en time senere lød det, at man havde fundet fejlen.

Avinor meddeler, at der vil være forsinkelser i lufthavnene resten af dagen.

Det lukkede luftrum medførte flykaos og store forsinkelser. Mange tusinder passager har måttet vente i lufthavne over hele landet på, at situationen bliver løst.

Avinor, der står for flykontrollen, udelukker, at der kan være tale om et cyberangreb.

Avinors kommunikationschef, Cathringe Fuglesang Framholdt, understregede lidt tidligere at det kun er nogle fly, der indtil videre får lov til at lette og lande. Især fly langvejs fra, der skal lande, vil blive prioriteret.

- Vi er i en sikkerhedsbranche, hvor sikkerheden altid er førsteprioritet. Vi åbner for noget trafik, men derefter vil det tage lang tid, før vi er helt tilbage til det normale, siger hun.

Det er foreløbig ikke en forklaring på, hvad der gik galt, så luftrummet over Sydnorge måtte lukkes. Men Avinor afviser, at et cyberangreb ligger bag.

- Det kan jeg afkræfte, at det er. Det er to systemer, som ikke snakker sammen, som de skal, siger pressevagten i Avinor Helene Wattenapradit Jensen, til NRK.

Sponsoreret indhold