Nyheder24. marts 2022

Flere har søgt om vaccinceerstatning - fåtal har fået medhold

Flere hundrede har søgt om at få erstatning efter at være blevet stukket med en coronavaccine, men kun 20 har fået medhold
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mega813067_004.jpg
 Foto: MEGA

Siden coronavirussets indtog er der givet over 13 millioner stik med en coronavaccine i Danmark.

Og ser man på antallet af anerkendte erstatningssager for coronavacciner, ser massevaccinationen ud til at have været en succes.

Sådan lyder det fra Karen-Inger Bast, direktør for Patienterstatningen, der behandler erstatningssager for patienter i Danmark.

Af foreløbigt 897 erstatningsansøgninger er 20 blevet anerkendt og kan dermed tildeles erstatning, viser tal fra Patienterstatningen.

300 sager er afvist, mens 577 endnu ikke er afgjort.

sager ikke afsluttet

230.000 danske kroner er indtil videre tildelt i erstatning fordelt på 11 af de 20 anerkendte sager. Men ingen af sagerne er dog afsluttet, og Patienterstatningen forventer, at beløbet vil vokse.

Der mangler at blive taget stilling til erstatning for varigt mén, tabt indkomst og fremtidigt tab af erhvervsevne.

- Man må sige, at det ikke er særlig meget, der er tildelt i erstatning. Det er heldigvis fordi, vi ikke har set mange voldsomt store bivirkninger, siger Karen-Inger Bast.

De 20 borgere, der er tildelt erstatning, er mænd og kvinder i alderen 23 til 98 år. I en enkelt af sagerne drejer det sig om et dødsfald som følge af vaccinationen med AstraZeneca.

- Det er selvfølgelig hårdt for de personer, det er gået ud over. Men ser man over det store billede, er der tale om meget sikre vacciner ud fra vores synspunkt.

- Når man har massevaccineret en hel befolkning, synes jeg, at det ser ud til, at vi i det store billede er sluppet billigt, siger Karen-Inger Bast.

Flere er afvist

I fire af de anerkendte sager er der tildelt erstatning for det såkaldte VITT-syndrom. Det var den bivirkning, der var årsag til, at vaccinen fra Johnson & Johnson og den fra AstraZeneca blev taget ud af det offentlige vaccinationsprogram.

Af andre bivirkninger er eksempelvis syv borgere tildelt erstatning for ansigtslammelse efter vaccination med Pfizer eller Moderna.

For at få erstatning skal bivirkningen fremgå af vaccinens produktresumé samt være sjælden og alvorlig.

At størstedelen af de behandlede ansøgninger om erstatning er blevet afvist skyldes, at mange har koblet sygdom sammen med vaccination, fortæller Karen-Inger Bast.

- Det er rigtig mange mennesker, og desværre er det sådan, at rigtig mange mennesker bliver syge hver eneste dag af et eller andet.

- Det er helt naturligt at tro, at når jeg har fået en sygdom lige pludselig, kort efter jeg er blevet vaccineret, så er det nok vaccinens skyld. Derfor får vi rigtig mange ansøgninger, siger hun.

Sponsoreret indhold