Nyheder10. oktober 2022(opd. 10. oktober 2022)

Flere dræbte og sårede efter eksplosioner i Kyiv

Tre steder ramte eksplosionerne i Ukraine, der ifølge Ukraines præsident var Ruslands værk
Biler brød i brand efter angrebet på den ukrainske hovedstad.
Biler brød i brand efter angrebet på den ukrainske hovedstad.
 Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Dansk journalist midt i eksplosionerne

Flere kraftige eksplosioner rystede tidligt mandag Ukraines hovedstad, Kyiv, hvor der blev meldt om dræbte og sårede. Kort tid efter kom der meldinger om eksplosioner i andre byer - i Lviv, i Ternopil og i Zjytomyr i vest - og i Dnipro i det centrale Ukraine.

- Der er meldinger om angreb i mange byer, hedder det i en pressemeddelelse fra det ukrainske præsidentkontor.

I Kyiv meldes der om mindst fem dræbte og 12 sårede.

Derudover er der samlet mindst ti civile dræbt og 60 såret under de russiske missilangreb mod mål i Ukraine, oplyser ukrainsk politi ifølge Reuters.

Præsident Volodymyr Zelenskyj siger, at russerne "forsøger at tilintetgøre os og fjerne os fra Jordens overflade."

- De affyrede 75 missiler mandag morgen, siger præsidenten.

41 af de 75 missiler blev skudt ned, lyder det fra den ukrainske hær på sociale medier, skriver AFP.

- De russiske angreb var rettet mod energiinfrastruktur og mod mennesker, siger den ukrainske præsident, som tilføjer, at de russiske angreb var nøje planlagt tidsmæssigt, så de påførte ukrainerne maksimale tab.

- De vil tilintetgøre vort folk, mens de sover i deres hjem i Zaporizjzja. De vil dræbe mennesker på vej på arbejde i Dnipro og Kyiv, skriver Zelenskyj på det sociale medie Telegram.

Han tilføjer, at angrebene er endnu et signal til den civiliserede verden om, at "det russiske spørgsmål må løses med magt." Han siger, at russerne anvendte iranske droner ved angrebene.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, siger, at de russiske missilangreb forskellige steder i Ukraine viser, at "Putin er en terrorist, som taler med missiler".

- Putins eneste taktik er terror mod fredelige ukrainske byer, men han kan ikke nedbryde Ukraine. Dette er også hans svar til dem, som taler til ham om fred: Putin er en terrorist, som taler med missiler, skriver Kuleba på Twitter.

Det ukrainske forsvarsministerium siger i en erklæring, at det vil tage hævn for mandagens russiske missilangreb.

- Fjenden vil blive straffet for den smerte og død, der er bragt over vores land. Vi får vores hævn, hedder det.

De første eksplosioner skete lidt efter klokken 8 lokal tid (lidt efter klokken 7 dansk tid).

Eksplosionerne i Ukraine kommer efter, at Putin har givet ukrainske specialstyrker skylden for den eksplosion, der lørdag morgen ramte broen, som forbinder Krim-halvøen med Rusland.

- Der er ingen tvivl. Dette er en terrorhandling, der har til formål at ødelægge afgørende vigtig civil infrastruktur, sagde Putin i weekenden.

- Det var udtænkt, udført og beordret af de ukrainske specialstyrker, siger Putin i en video, der er offentliggjort af den russiske regering.

Den russiske præsident holdt søndag møde med Aleksander Bastrijkin, som er chef for Ruslands efterforskningskomité. Han præsenterede resultatet af den foreløbige undersøgelse for præsidenten.

Sponsoreret indhold