Nyheder1. februar 2022

Farvel til mundbind – men ikke for alle: - Det er knald i låget

Selvom mundbindet er væk, er det ikke alle, der er klar til at smide det
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20220126-135604-6-1920x1277we.jpg
 Foto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Der er nok mange, der har set frem til dagen i dag. For 1. februar i år betyder nemlig farvel til coronarestriktionerne.

Nu kan du smide mundbindet langt væk, slette din coronapas-app og så er det igen muligt at drikke og feste til den lyse morgen på landets barer og natklubber.

Men selvom restriktionerne er væk, og corona ikke længere betegnes som en samfundskritisk sygdom, så er det altså ikke alle, der er klar til at slippe restriktionerne.

SE og HØR er taget en tur i shoppingcenteret Fisketorvet i København for at se, om danskerne stadig går med mundbind.

- smitten er for høj

På Fisketorvet er det stadig en ekstra sikkerhed at gå med det snart velkendte stykke blå stof rundt om mund og næse for at undgå smitte. Og det er der flere grunde til.

- Jeg var til fødselsdag i lørdags, og der var min niece positiv mandag. Nu har jeg fået taget en kviktest, og så bør jeg overfor andre mennesker have mundbind på, siger Jette Irene Olsen på 71 år.

Det er ikke kun niecens smitte, der får den 71-årige dame til at gå med mundbind på Fisketorvet.

- Jeg tror, jeg ville have det på alligevel lige her i starten. Jeg er nervøs for at smitte andre. Jeg er også selv nervøs for at få det, fortæller hun.

For Eva på 62 år er tiden endnu ikke inde til at slippe mundbindet. Hun er faktisk lodret uenig med regeringens lempelse.

- Jeg synes, det er for tidligt, at man dropper det. Og i den offentlige transport er det helt knald i låget, at man kan slippe for det. Smitten er for høj, fortæller hun.

På og af og om igen

Mundbindet blev for første gang et krav den 22. august 2020 i den kollektive trafik. Senere i oktober fulgte så et krav om at bære det på alle offentlige steder indendørs.

Knap otte måneder efter den 10. juni 2021 blev mundbindet næsten begravet, og det var kun et krav i den kollektive trafik. Den 1. september blev det helt udfaset.

Flere var glade for, at det nu var slut med duggede briller og uren hud, når man åndede ind i mundbindet. Men det var en kort fornøjelse. For i november 2021 vendte mundbindet så tilbage, hvor det var et krav på alle indendørs offentlige steder.

Men når mundbindet i dag er væk, får det ikke 21-årige Mads Arvidsen til at smide det i skraldespanden.

- Der er stadig mulighed for, at jeg kan smitte og bære smitten, uden jeg ved det, forklarer han.

Et hurtigt kig rundt i Fisketorvet viser, at størstedelen af kunderne ånder frit igen, og det ser Mads Arvidsen skeptisk på.

- Det er selvfølgelig i nogen grad irriterende og bekymrende, når der er andre, der slet ikke har dem på.

- Jeg har corona

300 meter længere nede ad Dybbølsbro på togstationen af samme navn, betyder en tur med S-toget stadig, at mundbindet skal med i lommen for 21-årige Sejla Husedzinovic. Hun foretrækker stadig at beskytte sig selv.

- Jeg starter snart i skole og tænker, at jeg vil undgå at blive smittet, lyder det fra hende.

Hun går stadig med det i større forsamlinger og vil først smide det, når hun har været smittet med corona.

For Mikkel Jensen Sinding på 25 år er situationen en helt anden, for corona spøger stadig hos ham.

- Jeg er lige blevet testet positiv for corona, så det er for at beskytte andre.

Når han ikke længere er smittet, føler han stadig et ansvar overfor andre mennesker.

- I den offentlige transport vil jeg nok tage det på, for vi har stadig smitte i samfundet. Men i åbne rum og butikker vil jeg ikke tage mundbind på, afslutter Mikkel Jensen Sinding.

Sponsoreret indhold