Nyheder22. august 2023

Farvel til Mai Villadsen: Enhedslisten får ny frontfigur

Mai Villadsen har været politisk ordfører siden 2021 og dermed partiets frontfigur. Nu afløses hun på posten
Mai Villadsen. 
Mai Villadsen.
 Foto: Ritzau Scanpix

Enhedslisten præsenterer en ny politisk ordfører, som afløser Mai Villadsen på posten, erfarer Ritzau. Det sker på et pressemøde klokken 10.15.

Enhedslisten har hverken en formand eller politiske leder, og derfor er det partiets politiske ordfører, som eksempelvis er med ved partilederdebatter.

Villadsen stopper i Folketinget ved næste valg grundet partiets rotationsprincip. Da hun samtidig er gravid, var det ventet, at Enhedslisten skulle finde en ny politisk ordfører i år.

Siden 2009 har Enhedslisten haft en politisk ordfører. Og det har altid været en kvinde. Først var det Johanne Schmidt-Nielsen, dernæst var det Pernille Skipper, og siden 2021 har det været Mai Villadsen.

Finansordfører Pelle Dragsted (EL) er længe blevet anset som en potentiel arvtager for Villadsen som politisk ordfører. Tirsdag morgen har han på det sociale medie X, det tidligere Twitter, lagt et billede ud med sig selv og teksten:

- Spændende og vigtig dag for Enhedslisten i sigte.

Nyvalgte Pelle Dragsted trådte direkte ind i Enhedslistens ledelse i folketingsgruppen efter folketingsvalget sidste år.

Ved valget 1. november sidste år gik Enhedslisten tilbage fra 13 til 9 mandater.

Pelle Dragsted fik 14.129 personlige stemmer i Københavns Storkreds, en traditionel Enhedslisten-højborg, og han blev dermed partiets største stemmesluger ved valget.

Enhedslistens rotationsprincip gjorde i øvrigt, at Pelle Dragsted selv stoppede i Folketinget ved valget i 2019.

Han sad ganske vist kun i Folketinget i en enkelt valgperiode fra 2015 til 2019. Men forinden havde han i nogle år arbejdet for Enhedslisten som blandt andet politisk rådgiver. Han er i mange år blevet anset som chefstrateg i partiet.

Pelle Dragsted sad i kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune frem til folketingsvalget sidste år. Men Enhedslisten tillader ikke dobbeltmandater, så han stoppede i kommunalbestyrelsen. Det havde han allerede før seneste kommunalvalg meddelt, at han ville gøre, hvis han senere skulle blive valgt ind i Folketinget.

Sponsoreret indhold