Nyheder25. april 2015

Farvel og tak

Thailandske Boi blev adopteret til Danmark for 13 år siden - Nu er hun ikke velkommen mere
Af af
Boi frygter, at hun til oktober må forlade familie, kæreste og venner i Danmark.
Boi frygter, at hun til oktober må forlade familie, kæreste og venner i Danmark.
 Foto: René SchützeFortvivlelsen og frustrationen lyser ud af 23-årige Boi Gindebergs øjne, når snakken falder på hendes fremtid i Danmark.

I 2002 rejste 11-årige Boi hertil sammen med sin søster Oei, da Lars Gindeberg og pigernes mormor adopterede dem, fordi forældrene ikke kunne tage sig af dem.

I 13 år troede Boi, at det var i Danmark, hendes fremtid lå, men i januar 2015 landede et brev fra Udlændingestyrelsen i Bois postkasse.

- Vi kan ikke give dig permanent opholdstilladelse, skrev Udlændingestyrelsen i brevet og begrundede det med, at hun inden for de sidste tre år havde modtaget kontanthjælp.

- Da jeg så brevet, fik jeg et chok. Det er svært at sætte ord på, hvordan jeg har det, siger Boi, der i dag arbejder i Fakta.

- Jeg er meget nervøs, for jeg har min kæreste og min familie her i Danmark.
Bois midlertidige opholds-tilladelse udløber til oktober. Derfor må hun til efteråret rejse tilbage til Thailand og efterlade sin adoptivfar, sin søster, kæreste og niece i Danmark.

I videoen her kan du høre, hvad thailandske Boi fortælle om sin frustration.Familien mener dog ikke, at afgørelsen om, at Boi skal rejse ud af landet, er korrekt. Derfor har de anket afgørelsen og fået hjælp fra advokat Kaare Kristensen.

- Det, der er gået galt, er, at hun den 27.8.2004 får at vide, at hun er blevet adopteret til Danmark med virkning fra den 21. juli 2002. Da hun er under 12 år på det tidspunkt, siger adoptions-
reglerne, at hun automatisk får dansk statsborgerskab.

- Men det gjorde hun ikke. Otte måneder senere skrev Nordjyllands Amt til familien, at adoptionen alligevel ikke havde virkning fra 2002, men fra 2004, forklarer Kaare Kristensen.

- Efter min opfattelse laver amtet en fejl, for de kan ikke først sige, at hun er dansk statsborger i otte måneder og så kalde det tilbage, siger advokaten.

Familien reagerede ikke yderligere på det dengang i 2004. Da adoptionen var gået igennem, regnede de med, at det samtidig betød, at Boi havde lov til at blive i Danmark.

Det er advokat Kaare Kristensen enig i, og han har da også en klar forventning om, at Boi får sin permanente opholds-tilladelse.

Uvisheden er imidlertid svær at leve med, og Boi tør kun håbe på, at hun ikke skal købe en flybillet til Thailand til oktober.

- Jeg håber snart, der kommer svar, lyder Bois ønske.

Sponsoreret indhold