Nyheder29. marts 2024

Far i chok: Datters drabsmand var på fri fod i Aarhus

En 46-årig mand, der i et grundlovsforhør onsdag tilstod drab på en medpatient, dræbte for fire år siden en kvinde i Nuuk

Da nyheden om det brutale drab på Retspsykiatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital ramte de grønlandske medier, slog tanken ned i Piitannguaq Tittussen som et lyn: Det må være ham! Tænk, hvis det er ham, der har dræbt igen.

Kort efter blev han ringet op af en ven, der fortalte, at den var god nok.

Den 46-årige mand, der i et grundlovsforhør i Aarhus netop havde erkendt at have stukket en 41-årig mand ihjel på det retspsykiatriske sengeafsnit i Skejby, var identisk med den mand, der for bare fire år siden tog livet af Piitannguaq Tittussens datter og forsøgte at stikke hans barnebarn ihjel.

- Det er simpelthen så chokerende. Jeg er rystet og rasende. Jeg kan ikke forstå, hvordan det kan lade sig gøre. Den mand er voldsomt farlig, og vi troede, han sad bag lås og slå efter alt det frygtelige, han har gjort mod min familie, siger 66-årige Piitannguaq Tittussen, der bor i Nuuk, til TV2 Østjylland.

Både offer og sigtet var anbragt på sengeafsnit 3, der er lukket og særligt for grønlændere, og det var altså her, det dødelige knivstik fandt sted.

Under grundlovsforhøret kom det frem, at den 46-årige før drabet var på uledsaget udgang, hvor han gik i Skejby Centret, røg en cigaret, spiste en rullekebab og købte en kokkekniv i Føtex, som han senere slog offeret ihjel med. Offeret sad i en lænestol, da blev stukket gentagne gange, før han faldt ud af stolen.

Piitannguaq Tittussen er rystet over, at den 46-årige mand, der for bare fire år siden slog hans datter ihjel, har kunnet få uledsaget udgang og frit gå rundt og købe en kniv.

- Det er helt utroligt, at den mand kan gå frit rundt og gøre, hvad der passer ham, og uden problemer tage en kniv med tilbage på afdelingen og slå endnu et menneske ihjel. Det er fuldstændig uforståeligt og helt, helt forkert. Hvis det er sådan, lovgivningen er, er den ude af trit med virkeligheden, siger han.

Han fortæller, at familien langt fra er kommet sig over tabet af deres datter, søster og mor - Pipaluk Tittussen - som den 46-årige i 2020 stak ihjel.

De to havde været kærester i en kort periode, indtil Pipaluk Tittussen ifølge faren blev klar over, at den 46-årige havde begået voldsom kriminalitet og blandt andet var dømt for vold og forsøg på voldtægt af en gravid kvinde.

- Pipaluk havde været til en fødselsdag hos en kollega, da ekskæresten tidligt om morgenen brød ind i lejligheden og stak hende ihjel. Hendes 15-årige datter - mit barnebarn - var hjemme og forsøgte at beskytte sin mor, men så forsøgte han at dræbe hende også. Hun tabte meget blod, men overlevede heldigvis, siger Piitannguaq Tittussen.

Han fortæller også, at datteren, der i dag er 19 år, stadig har mange mén fra overfaldet, hvor hun blev stukket på arme, hals og øre.

- Hun skal opereres i øret igen på Rigshospitalet i Danmark i april. I det hele taget er drabet og drabsforsøget noget, der stadig fylder for vores familie hver eneste dag. Også Pipaluks søster, som var enormt tæt med hende, er psykisk påvirket af tabet, siger han.

Pipaluk Tittusens ældste datter bor i dag i Esbjerg med sin kæreste og deres barn, hvor hun læser til jordemoder. Ifølge Piitannguaq Tittussen er hun i disse dage også meget påvirket af nyheden om, at hendes mors drabsmand igen er sigtet for at have stukket et menneske ihjel.

- Hun er meget oprevet over det. Hun har før tænkt på at tage på en tur til Aarhus. Tænk sig, at hun rent faktisk kunne have risikeret at møde hendes mors drabsmand gående rundt på fri fod i byen, siger han.

- Vi synes, vi som borgere er blevet svigtet ganske voldsomt af retsvæsnet. Og nu har endnu en familie mistet deres pårørende til den mand.

Sponsoreret indhold