Nyheder16. november 2020

Fantastisk rørende: Tidligere balletdanser med Alzheimers husker pludselig sin ”Svanesøen”-rutine

Ballerina og solodanser, Marta C. Gonzarles bliver med ét sendt tilbage til scenen og rampelyset, da hun hører et bestemt stykke musik. Nu går videoen af hendes dans verden rundt
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/marta1.jpg
 Foto: Youtube/ Música para Despertar

Lige så snart den tunge messingblæser brager igennem i Tchaikovskys ”Svanesøen”, sker der noget hos den ældre balletdanser, Marta C. Gonzalez, der i flere år har lidt af demenssygdommen Alzheimers.

Hun løfter hænderne og genkalder tydeligt sine trin fra dengang hun fremførte koreografien til den smukke ballet i sine yngre dage.

Går verden rundt

Siden videoen med den nu afdøde spanske danser blev lagt ud på youtubekanalen for den spanske organisation ”Musica para Despertar”, som arbejder for udbredelsen af musikterapi for især ældre og demensramte, har den fået 1,8 millioner visninger.

Marta led af hukommelsestab, hvilket synes at være komplet ligegyldigt, så snart hun hører den bevægende musik fra forestillingen, og nu har hendes skrøbelige dans rørt hjerter overalt i verden.

Se det rørende øjeblik, hvor Martas minder fra scenen vender tilbage til hende:

Videosekvensen er fra hendes plejehjem i Valencia i Spanien, og den er optaget i 2019. Siden er primaballerinaen Marta C. Gonzalez død.

Stor mystik omkring Marta

Både af videoen fra ” ”Musica para Despertar” og af en artikel fra Daily Mail fremgår det, at den aldrende balletdanser før har optrådt i rollen som Odette på scenen ved New York Ballet i 1960’erne.

Men den anerkendte ballet-kritiker, Alastair Macaulay, som før har skrevet for The New York Times, genkendte ikke hendes navn fra balletscenen, og besluttede sig derfor for at undersøge hendes fortid.

Det skriver det spanske medie El Espanol.

I et mystisk dokument fra 1966 med et stempel fra den cubanske regering fremgår det, at Marta skulle have studeret på ”The Higher School for Professional Studies, Nueva York”, og at hun var primaballerina på "Ballet de las Américas", men Macaulay kender hverken til denne skole eller kompagniet.

https://imgix.seoghoer.dk/marta.png
 Foto: Música para Despertar

Selvom Marta Gonzalez liv stadig er lidt et mysterie, skulle det være sikkert, at hun på et tidspunkt i 1960'erne har danset ballet i New York (Foto: Música para Despertar)

Desuden er der i klippene mellem den ældre Gonzalez dans, hvor man ser en yngre ballerina fremføre solostykket ”Den døende svane”, slet ikke tale om den afdøde ballerina, men i stedet ses den russiske Uliana Lopatkina på scenen.

NPR har spurgt organisationen bag videoen, hvorfor de to forskellige sekvenser med de to forskellige kvinder er klippet sammen, men de er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Uanset hvilken personlig historie og dansekarriere, der ligger bag den mystiske ballerina Gonzalez, er der ingen tvivl om, at hendes sjæl og minder på smukkeste vis og for en kort stund vender tilbage til lyden af den storslåede musik.

Sponsoreret indhold