Nyheder 21. januar

Fagforening raser over ny aftale

Der er stor utilfredshed hos fagforeningen DM over, at dagpengesatsen for nyuddannede er forringet i en ny politisk aftale
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I en ny politisk aftale indgået fredag af regeringen og fire politiske partier nedsættes dagpengesatsen for nyuddannede dimittender under 30 år, der ikke er forsørgere, til 9514 kroner efter de første tre måneders dagpenge.

Men nedsættelserne rammer helt forkert, da det blandt andet kan betyde, at de unge ikke længere ser pointen i at være medlem af en a-kasse.

Det mener Camilla Gregersen, der er formand for fagforeningen DM, der tidligere hed Dansk Magisterforening.

- Hvis de studerende ikke længere melder sig ind i a-kasser, fordi dagpengesatsen er for lav, vil det ødelægge hele fødekæden i dagpengesystemet, siger hun.

svært at få første job

I aftalen fremgår det også, at dimittendsatsen for nyuddannede over 30 år nedsættes til 12.018 kroner. Samtidig forkortes dimittenders dagpengeperiode fra to år til et år.

Ifølge Camilla Gregersen vil det ikke hjælpe at sætte dagpengesatsen ned, da et af de store problemer er, at arbejdsgiverne ikke er villige til at give dimittenderne deres første arbejde.

Istedet burde der prioriteres penge til at matche arbejdspladserne med dimittenderne. Det vil skabe langt bedre muligheder for at få de nyuddannede ud på arbejdsmarkedet, mener Camilla Gregersen

- Det er ikke en gruppe, som mangler motivationen, og når de først har landet deres første arbejde, er det ofte en gruppe, som er meget attraktiv på arbejdsmarkedet. Derfor giver det ikke mening at straffe de unge, siger hun.

Sponsoreret indhold