Nyheder20. oktober 2022

Får du flere myggestik end andre? Her er forklaringen

Årsagen, til at nogle tiltrækker myg mere end andre, er fundet. Det har dog intet med dit blod at gøre
Derfor får nogle flere myggestik end andre
Nogle af os har desværre mere erfaring med sådan en fætter end andre. Nu har forskere undersøgt hvorfor.
 Foto: Colourbox

Kender du det? Man forsøger at pakke sig ind i lange ærmer og lange bukser, sprayer myggespray over det hele, men lige lidt hjælper det.

Når man går i seng, føler man sig som et omvandrende myggestik - som den eneste i selskabet på en varm sommeraften.

Selvom mange nok tænker, at det må være blodet, der er uimodståeligt for myggene, så er der altså ingen forskning, der bakker op om den teori.

Til gengæld er der nu en anden videnskabelig forklaring på, hvorfor det kun er nogle, der føler sig som myggemagneter

I en ny rapport kommer forskere med deres bud på, hvad det er, der gør nogle mennesker mere attraktive for myg end andre. Det skriver Scientific American.

Rapporten er baseret på et forsøg med 64 personer, og det afslørede, at kropsdufte kan være en afgørende faktor, når myg udvælger deres ofre.

Alle har nemlig deres egen unikke "duft-profil", der består af forskellige kemiske komponenter, og de personer, der tiltrak flest myg havde en tendens til at producere et højere niveau af såkaldte carbolxylsyrere.

Carbolxylsyrere produceres i vores talg, som er det olieagtige lag, der dækker vores hud. Det hjælper med at holde vores hud fugtet og beskyttet, forklarer Leslie Vosshall, der er neurobiolog og myggeekspert.

Sådan lavede de forsøget

Forskerne samlede 64 deltagere. De blev bedt om at bære nylonstrømper på deres arme. Efter seks timer var strømpen gennemsyret af hver enkelt persons unikke lugt.

- Nylonstrømperne ville ikke have lugtet af noget for mig, eller, tror jeg, for nogen, siger forskningsleder Maria Elena De Obaldia, der arbejder for Kingdom Supercultures, ifølge Scientific American.

Nylonstrømperne blev revet i stykker og sammenlignet to og to over flere måneder, for at se, hvilken af de forskellige strømper myggene fandt mest attraktive.

Da forsøget var slut, stod det klart for forskerne, at der var visse personer, der tiltrak myg mere end andre.

Særligt var forsøgsperson 33 den ultimativt største myggemagnet.

Personen havde en attraktivitetsscore, der var over 100 gange større, end den der var mindst attraktiv for myggene.

64 forsøgspersoner har dog ikke været nok til, at forskerne kunne klargøre, hvad der gør, at nogle udskiller mere af carboxylicsyrerne end andre.

Til gengæld ved man, at huden indeholder nogenlunde den samme mængde af syrerne over tid, hvilket altså betyder, at myggenenes tiltrækning ikke vil ændre sig, og det er på trods af ændringer i diæten eller ændring i plejen af ens krop.

- Egenskaben at være en myggemagnet hænger ved dig hele dit liv - hvilket enten er gode nyheder eller dårlige nyheder, afhængigt af hvem du er, siger Vosshall.

Sponsoreret indhold