Nyheder14. maj 2014

Et opgør med fortiden

Kære læser...
https://imgix.seoghoer.dk/media/b8054039d6bf463fb51618d7d2d62288.jpg



Hvis I føler jer forrådt, så er det fuldt forståeligt.
De seneste næsten to uger har I kunnet læse om SE og HØR, som mere eller mindre systematisk har overvåget kendte og kongelige, har afluret kreditkortoplysninger og brugt disse i jagten på historier, har udbetalt store summer af sorte penge og bestukket lufthavns-ansatte til at bryde ind i passager-
lister.

Alt sammen skulle det være fundet sted i en periode mellem 2008 og 2012.

Disse afsløringer og påstande - dokumenterede som udokumenterede - giver indtryk af en arbejdsplads med en anløben moral, med en kynisme i forhold til love, regler og etik. Et sted, hvor alt var tilladt, bare historien kom i hus.

Deler jeres vrede
Sådan genkender jeg ikke det SE og HØR, jeg tog ansvaret for den 1. november 2013.

Og I er ikke alene om at føle jer forrådt. For den følelse har vi også på SE og HØR. Den følelse har jeg, og jeg deler den vrede, som måtte være til stede.

For da jeg overtog jobbet for et halvt år siden, var det med en eneste ambition: At få frækheden og folkeligheden tilbage i spalterne, at underholde og overraske, men også gerne chokere og forarge.

Alt sammen inden for lovens grænser.
SE og HØR skal være et blad med kant, men ikke et blad, hvor det er et mål i sig selv at gå over kanten.

Det er det, jeg har stået på mål for; det er det, jeg vil som redaktør; og det er det, vi har arbejdet på på bladet det seneste halve år.

I blev holdt for nar
Anklagerne om, at SE og HØR i årevis betalte sorte penge til en kilde, der brød ind i data-systemer, overraskede nemlig også mig.

Og for størstedelen af redaktionen er oplysningerne om, at man blev håndfodret af en kriminel mastermind lige så nye, som de er for jer.

Lad os slå fast: Det, der er sket, er efter alt at dømme knaldhamrende ulovligt. Det er uetisk, amoralsk, uansvarligt - som de krydsordseksperter I er, kan I selv finde på flere synonymer for det utilgivelige morads, der har fundet sted.

Det er ikke bare utilgiveligt, fordi noget tyder på, at ledere har svigtet deres medarbejdere og ladet en kultur herske.

Det er ikke bare utilgiveligt, fordi en række kendte med mere eller mindre rette føler sig stærkt krænkede.

Det er også utilgiveligt, fordi I, kære læsere, blev holdt for nar. Når man læser SE og HØR, må det være rimeligt at antage, at de historier, der bringes, er fremkommet ved hjælp af lovlige metoder, uden bestikkelse og anden kriminalitet.

Og sådan bliver SE og HØR til i dag. Det står jeg inde for.

Tager afstand fra metoderne
Når vi modtager tips, så gør vi alt, hvad vi kan for at få verificeret, at de ikke stammer fra en kriminel handling, ligesom man gør det, når man modtager tips på andre medier.

Vi påskønner ikke, vi opfordrer ikke til, og vi honorerer ikke handlinger eller gerninger, som vi er bekendt med er kriminelle.
Tværtimod tager vi afstand fra metoderne.

Men denne afstandtagen til kriminalitet betyder ikke, at vi holder op med at have kilder. For det er sådan set det, journalistik handler om.

En reporters fornemmeste opgave er at skaffe information, der ikke bare er frit tilgængelig. Men kritikken gør, at vi må i tænkeboks omkring, hvordan vi skaffer vores kilder.

Derfor suspenderer vi tip-honoraret, indtil vi har overblik over sagen. Ikke fordi jeg synes, der er noget galt med, at vi honorerer folk, der giver os et tip, men fordi der er tvivl om, hvorvidt det gør, at folk går for langt for at tippe os. Vi kan ikke byde jer, at der er tvivl om lovligheden i det blad, som I køber uge efter uge. Derfor.

Sandheden er, at et fåtal af de historier, der trykkes i bladet i dag, stammer fra tippere, der ringer ind med en oplysning og modtager penge som kvittering. Og I kan stadig ringe ind til os med en god idé til en artikel. Tiden vil vise, i hvilken form vores tip-system vender tilbage.

Nødvendig forandring
Vi gør det, fordi vi vil se fremad. Se på, hvordan det SE og HØR, vi gerne vil lave i fremtiden, skal se ud, hvordan historierne skal blive til, og hvor langt vi skal gå i bestræbelserne.

Vi må bruge denne sag på at lave en positiv og nødvendig forandring af bladet. Og med disse løfter til læserne begynder vi første skridt på en rejse mod et nyt SE og HØR, der skal begejstre, fascinere, chokere, afsløre og frem for alt underholde. Kort og godt levere den sladder, I har efterspurgt siden 1939.

Med venlig hilsen

Niels Pinborg
Ansvarshavende chefredaktør

Sponsoreret indhold