NyhederI går

Estisk kok laver hattrick ved bornholmsk madfestival

Røget sild i chokolade førte Artur Kazaritski og Freja Krarup til sejr i Sol over Gudhjems dessertkonkurrence

Den estiske kok Artur Kazaritski kan kalde sig tredobbelt Sol over Gudhjem-vinder, efter at han sammen med Freja Krarup fredag blev kåret som vinder af madfestivalens dessertkonkurrence.

Det skriver arrangøren i en pressemeddelelse.

Artur Kazaritski, souschef på michelinrestauranten Geranium i København, vandt hovedkonkurrencen ved den bornholmske madfestival i 2023 og 2024.

Da han blev udråbt som vinder sammen med Freja Krarup, chefkonditor på Hotel d'Angleterre, pegede kokken på konditoren for at indikere, at det var hendes fortjeneste, lyder det.

Det var første gang, at dessertkonkurrencen rykkede op på niveau med kokkekonkurrencen.

Dessertkonkurrencen havde således sin egen dag på madfestivalens hovedscene på havnen i Gudhjem.

Ifølge dommer Kenneth Toft-Hansen var "en masse små overraskelser" - eksempelvis røget sild i chokolade - med til at give makkerparret lidt ekstra point.

Han er tidligere vinder af det uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst, Bocuse d’Or, og var en del af dommerpanelet ved konkurrencen.

- De tog smagene helt til kanten med teknisk overskud til også at blære sig lidt en gang imellem, siger han.

Vinderholdets dessert bestod af citrusfrugten cedrat med grillede figner, grønne jordbær, urter, kaviar og pisket havre.

Fire hold med både danske og internationale navne dystede om at vinde konkurrencen, hvor deltagerne skulle præsentere en lille dessert.

Den skulle baseres på en såkaldt "mystery box" og en servering med enkelte bundne råvarer.

Artur Kazaritski og Freja Krarup fik af dommerpanelet, som også bestod af Anne Bruun, Jesper Koch og Jakob de Neergaard, en samlet score på 271 ud af 320 mulige point.

Foruden titlen får makkerparret 20.000 kroner hver i præmiepenge og to uger bag rettet i en Audi Q4 e-tron.

Det var på tide, at konditorfaget fik sin egen scene, mener Mikkel Marschall, grundlægger af madfestivalen.

- Med et setup af stjernespækkede deltagere har vi i år virkelig mærket, hvor højt niveauet er i det søde køkken, og hvad konkurrencen kan trække af både deltagere og publikum, siger han.

Madfestivalen fortsætter lørdag med kokkekonkurrencen.

Sponsoreret indhold