Erik Clausen: Min fremtid er meget kortere end min fortid

(Foto: All Over)

Han er 75 år, medlem af en cykelklub og tilbagelægger ugentligt 100 kilometer på racercyklen, ubesværet.

Men Erik Clausen er alligevel kommet i den alder, hvor invitationerne til bryllupper og barnedåb i højere grad bliver erstattet af begravelser, og lige om lidt kan han være den næste i køen.

Det fortæller filminstruktøren og skuespilleren forud for premieren på sin nyeste film, "Aldrig mere i morgen", som handler om kunstneren Thorvald, der ikke er parat til at forlade verden, da hans hjerte en dag stopper med at slå.

Der er absolut ingen dødsangst at spore hos Erik Clausen, men han forholder sig nøgternt til fakta.

- Det er ligesom at være hos lægen. Pludseligt bliver der råbt "næste", og det er dig. Ud fra en sandsynlighedsberegning, så varer det ikke så længe, som det har gjort.

- Og jeg må erkende, at min fremtid er meget kortere end min fortid, siger Erik Clausen.

Det gav ham idéen til filmen "Aldrig mere i morgen", hvori han spiller rollen som kunstneren Thorvald. Til tider var det en svær rolle.

- Der der med at spille død var ubehageligt. Jeg lå en i hospitalsseng og instruerede. Samtidig med at jeg lavede filmen og spillede død, var jeg til to begravelser for to af mine venner, siger Erik Clausen.

Men døden er proportionel, påpeger han. Det er en tragedie, når et barn eller ungt menneske dør, men når man er over de 80, er det forventeligt.

Selv er han helt afklaret med, at nogen skal dø, så der kan blive plads til andre. Men tiderne har også ændret sig, pointerer han.

- Vi har fået en ny alderdom. Vi kan gnave af den mentale friværdi, den, hvor du får lyst til at tage til Paris og får lyst til at hjælpe med en ombygning hos din svigersøn. Det er jo en gave, vi har fået, og det er noget, velfærdsstaten har skabt, forklarer Erik Clausen.

Den mentale friværdi nyder han selv godt af. Selv om han er et godt stykke over folkepensionsalderen, så ligger idéen om pension uendeligt fjernt for Clausen.

- Jeg føler mig hjemme i at lave film, og jeg har bare lyst til at lave film - med streg under lyst - og så kan jeg jo lige så godt fortsætte.

- Jeg er også ude på at have mange gode år endnu og udnytte alderen kunstnerisk. Så jeg er gået i gang med en ny film, der handler om ensomhed, fortæller han.

"Aldrig mere i morgen" har premiere 31. august. Med på rollelisten er også Bodil Jørgensen, Nicolas Bro og Marijana Jankovic.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close