Nyheder21. december 2017

Er landsholdets "store patter" forbudt?

Christian Eriksen og co. skrålede slagsange og råbte ”store patter” efter deres sensationelle 5-1 sejr over Irland tilbage i november. Men er det i orden, at herrelandsholdet skråler ”store patter” efter en sejr? Det skal fodboldens Etisk Råd tage stilling til i dag
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/eriksen_med_bh.jpg
 (Fotoillustration: All Over og SE og HØR)

Der var naturligvis høj stemning i omklædningsrummet, da Christian Eriksen og co. i midten af november fejrede den sensationelle 5-1 udebane-sejr over Irland.

Der blev skrålet og skålet og råbt ”store patter”.

Det sidste – altså de ”store patter” – er nu blevet et emne for fodboldens Etisk Råd, for flere mener ikke, at det er i orden, at herrelandsholdet bruger netop de ord efter en kamp.

Det skriver DR Sporten.

Efterfølgende kom der en række kommentarer til jubelvideoen, der blandt andet blev delt på DBU’s Twitter-profil, ligesom landsholdsspiller Mathias Zanka Jørgensen også havde delt videoen på sin Facebook-profil, hvor en række brugere rasede over patte-kommentaren.

Også Everyday Sexism Project Denmark (ESPD) mener, at slagordene kan være med til at skabe et bestemt kvindesyn.

- Det er vigtigt at sætte gang i en diskussion om sexisme, og hvordan sprog kan være med til at forme vores opfattelse af kvinder. For at komme sexisme til livs er det også mænd, der skal få hænderne op af lommen og sige fra over for deres venner og omgangskreds, når de laver sexistiske jokes, siger Everyday Sexism Project Denmarks forperson, Maria Vicky Lindbaum, til DR Sporten.

Derfor skal fodboldens Etiske Råd i dag diskutere, om det er i orden at bruge slagordene ”store patter” efter en sejr. Rådet skal ifølge DR Sporten diskutere, om landsholdspillerne bryder med DBU’s etiske retningslinjer, det såkaldte 'Code of Conduct'.

’Code of Conduct’ indeholder 11 retningslinjer, som alle landsholdsspillere skal at efterleve. Nogle af disse retningslinjer kan være i strid med patte-slagsangen, som herrerne råbte efter sejren.

"Vi støtter mangfoldighed og er imod enhver form for diskrimination" og "Vi er forbilleder døgnet rundt, året rundt – både på banen, i byrummet og på sociale medier" er de to retningslinjer, som det Etiske Råd i dag vil undersøge i forbindelse med videoen og patte-slagordet.

Sejren over Irland betyder, at Danmark næste år spiller VM i Rusland.

Den danske landstræner Åge Hareide var ikke kun euforisk over sejren. Han nåede også op i det røde felt, da han efterfølgende blev mødt af en irsk journalist ude bagved. I en video, som norsk TV 2 er i besiddelse af, kunne man se og høre, hvordan den 64-årige landsholdstræner blev vred på den unavngivne irske journalist. - Måden, du taler til mig på, er afskyelig, sagde Åge Hareide til den udenlandske reporter, hvorefter landsholdstræneren tilføjede: - Jeg ville ikke give dig en kommentar, for du er en skændsel for pressen. Det er ikke kommet frem, hvilket spørgsmål den irske journalist præcist stillede. Men Åge Hareide kom efterfølgende med en replik, der indikerede, at spørgsmålet handlede om netop Danmarks vej til VM: - Du spørger, om det var skidt for international fodbold (at Danmark kvalificerede sig til VM, red.). Vi viste det i dag, lød svaret fra Åge Hareide.

Det er femte gang i historien, at det danske herrelandshold er klar til VM.

Senest det danske landshold var med til VM, var i 2010, hvor de røg ud i gruppespillet.

Deltag i debatten herunder.

Sponsoreret indhold